Бюст от 18 век, закупен за 5 паунда преди век от местен градски съвет в Шотландия, сега може да бъде продаден за 2,5 милиона паунда.

Бюстът на земевладелеца и законодател Джон Гордън е изваян от известния френски художник и скулптор Едме Бушардон, разказва CNN.

Сега представителите на градския съвет на Инвъргордън обмислят дали да продадат предмета, описан от Sotheby's като "брилянтен в изпълнението си", според доклад на съвета.

В доклада се казва още, че частно лице вече се е обърнало към Sotheby's с предложение за закупуване на скулптурата, като се добавя, че експертите смятат, че тя е достигнала най-високата си стойност.

Средствата от продажбата могат да бъдат използвани за "възобновяване" на Фонда за общи блага на Инвъргордън в "полза на общността", се казва още в доклада.

Изложен за първи път в кметството, бюстът първоначално е оценен не заради таланта на скулптора, а заради изображението на Гордън, за когото се твърди, че е основател на Инвъргордън - малък шотландски крайбрежен град, разположен на около 300 км северно от столицата Единбург.

Използвайки стил, който се популяризира много по-късно, Бушардон извайва бюста през 1728 г., докато пребивава в Рим. Наред с другите си постижения Бушардон е скулптор на Луи XV и неговата 17-метрова скулптура на площад "Конкорд" в Париж, преди да бъде разрушена по време на Френската революция.

Въпреки прочутия си създател, публично достъпните данни за това къде е бил бюстът, след като е закупен от съвета, са малко.

Несъвършеният Давид, който е идеал за мъжка красота Според много изследователи Микеланджело е увеличил някои част на тялото му

Според един от местните съветници скулптурата е била намерена в индустриална зона през 1998 г.

През 2016 г. Максин Смит разказва пред The Scotsman, че се е натъкнала на бюста преди 25 години, когато бил използван да подпира една от вратите в съвета.

"Застрахователният екип влезе вътре и установихме, че е много скъпа. Тогава струваше около 200 000 паунда".

След като бюстът е открит и идентифициран, той е изложен в Лувъра в Париж и в центъра Гети в Лос Анджелис, след което се завръща за съхранение в Шотландия, допълват от съвета.