Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин по време на икономическа среща на върха в Сан Франциско този месец.

Това съобщи официално Белият дом, отбелязвайки важен дипломатически момент между две велики световни сили, чиито отношения стават все по-враждебни, отбелязва в анализ по темата Politico.

Двамата се срещнаха за последен път в Индонезия на срещата на Г-20 през ноември 2022 г.

Срещата сега идва след поредица от дипломатически визити през последните месеци, целящи да разчупят леда в американско-китайските отношения. Тя е и резултат от обещаваща седмица в американско-китайските отношения, след като губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм беше приет в Китай, а китайският първи дипломат Ван И направи обиколка във Вашингтон.

"Това ще бъде важен дипломатически разговор", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, описвайки "интензивната" конкуренция между САЩ и Китай. "Това ще бъде конструктивна среща. Президентът я очаква с нетърпение.", допълни представителят на президентската администрация.

Джо Байдън окачестви Си Дзинпин като диктаторДжо Байдън окачестви Си Дзинпин като диктатор

През лятото Байдън нарече Си диктатор, което доведе до изостряне на напрежението Вашингтон-Пекин. Връзките на двете страни се влошиха по-рано тази година, след като през февруари китайски шпионски балон прелетя над континенталната част на САЩ, а след това американски военен самолет го свали край Атлантическия бряг, припомня Politico.

На този етап не се съобщават повече подробности какво ще обсъждат двамата, но се очаква разговорът да се състои в кулоарите на форума за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество от 12 до 18 ноември. Вероятните теми включват търговия, фентанил, киберсигурност, технологии и външна дипломация.

Избухването на войната в Близкия изток почти сигурно ще бъде важна част от разговора, особено след като през последните години Китай все повече се стреми да разгърне дипломатическите си умения на световната сцена и поддържа стабилни връзки с Иран, който е основен спонсор на палестинската групировка Хамас.

Политическата враждебност към Китай, особено от страна на републиканските критици на Байдън, може да превърне всички стъпки за сътрудничество в минно поле, допълват авторите на анализа.

Трагедията в Газа: Дивиденти за Русия и Китай, удар по имиджа на САЩС нарастването на гнева в Близкия изток, Китай и Русия намират обща кауза в региона и в подкрепа на палестинците, блокирани в Газа

Икономиката зад Океана е тясно преплетена с азиатската сила в твърде много сектори, но политическите напрежения, свързани със загубата на американски работни места, доведоха до тревожна тенденция в законотворчеството - модел, който започна да се проявява най-ярко в администрацията на Тръмп.

Американските официални лица също така насочиха критиките си към Китай заради произхода на прекурсори на фентанил, които предизвикаха епидемия в САЩ.

На този фон, Байдън се стреми да укрепи съюзите в по-широкия Азиатско-тихоокеански регион, от Австралия до Южна Корея, с негласното желание да се противопостави на влиянието на Китай.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин

Си Дзинпин ще пристигне в Сан Франциско в момент, когато се занимава с широк спектър предизвикателства у дома, включително рекордно високата младежка безработица от над 20%, пазарът на недвижими имоти в катаклизъм от дългове и мистериозното отстраняване на двама служители от висшите ешелони на Пекин - включително бившия външен министър Цин Ган.

Международните анализатори се надяват, че въпреки сложната вътрешна и геополитическа ситуация, президентите и на двете страни ще намерят правилния път към стопяване на ледовете и стабилизиране на отношенията, завършва анализът.