В неделя Китай и Филипините са си отправили взаимни обвинения в предизвикване на сблъсъци в оспорван район на Южнокитайско море. Това е поредният от серия пререкания между двете страни, довели до повишаване на регионалното напрежение.

В изявление на филипинските власти, цитирани от CNN, се казва, че китайски кораб на бреговата охрана е извършил "опасни блокиращи маневри", които са довели до сблъсъка му с филипински кораб, превозващ доставки за войските, разположени в плитчината Аюнгин, известна още като „Втора плитчина на Томас“, във веригата острови Спратли.

Ходът на Китай е бил "провокативен, безотговорен и незаконен" и е "застрашил безопасността на екипажа" на филипинските съдове, заявява Националната работна група за Западното филипинско море.

При втори инцидент в неделя филипинската оперативна група заявява, че кораб на китайската морска милиция се е сблъскал с кораб на филипинската брегова охрана, който също е изпълнявал мисия по снабдяване.

Уроци от Русия: Как Китай се готви за потенциален военен конфликт със САЩЗамразяването на чуждестранните резерви на Китай изглежда все по-неизбежно, смятат анализатори


През 1999 г. Манила разполага военноморски транспортен кораб във „Втората плитчина на Томас“ и го окомплектова с филипински морски пехотинци, за да наложи претенциите си към района. В понеделник пък филипинската администрация е привикала посланика на Китай в страната и е подала дипломатически протест срещу Пекин.

"Китай като голяма сила носи по-тежка отговорност да допринася за мира и стабилността в региона", заявява говорител на филипинското министерство на външните работи.

Пекин претендира за "неоспорим суверенитет" върху почти цялата територия от 1,3 млн. кв. мили на Южнокитайско море, както и върху повечето острови и пясъчни ивици в него, включително много обекти, които са отдалечени на стотици километри от континенталната част на Китай.

През 2016 г. международният трибунал в Хага се произнася в полза на Филипините в знаков морски спор, в който се стига до заключението, че Китай няма правно основание да претендира за исторически права върху по-голямата част от Южнокитайско море, припомня CNN. Пекин обаче пренебрегва решението.

Китай задълбочава технологичната надпревара при подводниците Страната е напът да пусне на вода своята подводница с балистични ракети Type 096 преди края на десетилетието


В изявление в неделя китайската брегова охрана обвинява Филипините, че нарушават международното морско право и застрашават безопасността на корабоплаването на китайските кораби. Тя обвинява първия филипински кораб, че е навлязъл във водите на т.нар. от нея острови Нанша и рифа Ренай, което е накарало кораб на китайската брегова охрана да отговори "в съответствие със закона". Това е довело до "незначителен сблъсък".

При втория инцидент китайската брегова охрана заявява, че корабът на филипинския флот "умишлено е предизвикал проблеми и е променил курса си", което е довело до сблъсък с китайска риболовна лодка.

Не се съобщава за жертви и ранени, но двата сблъсъка в неделя удължават поредицата ситуации на напрежение между Пекин и Манила в спорния воден път.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


През септември филипинската брегова охрана публикува видеозапис на филипински водолаз, който прерязва инсталирана от Китай плаваща бариера в спорна зона на водния път, която не позволява навлизането на филипински лодки.

Това се случва само няколко дни след като филипинската брегова охрана обвинява китайската морска милиция, че е превърнала огромни участъци от корали в близост до островната верига Палаван в „избеляла и разбита пустош“.

Китайското външно министерство отхвърля тези обвинения като "неверни и неоснователни".