Тоалетна с необичайна гледка е сред изненадващите атракции за космическите туристи на Space Perspective.

Базираната във Флорида компания планира да отведе пътниците на около 100 000 фута до ръба на Космоса чрез капсула под налягане, окачена на високотехнологичен балон.

Тъй като пътуванията ще продължат около шест часа, естествено капсулата се нуждае от тоалетна на борда.

Когато обмислят как би могла да изглежда тя, основателката и съизпълнителен директор на Space Perspective Джейн Пойнтър и нейният екип се спират на вариант, който наричат "тоалетна с гледка", разказва CNN.


Facebook Space Perspective

Концепциите на дизайнерите Дан Уиндоус и Изабела Трани включват санитарно помещение с голям прозорец, гледащ към звездите и оста на Земята.

Място за размисъл

Мястото е проектирано така, че пътниците да могат да направят равносметка на своята космическа екскурзия.

"В определени моменти ще бъде смайващо", обяснява Пойнтър за преживяването. "Затова искахме да създадем място, където хората да могат да отидат и да отделят малко време за себе си."

Прилича на космически кораб и струва 5 хил. долара. Но е преносима тоалетнаЦелта на тази архитектурна иновация е да направи ходенето по нужда приятно

Макар че гледката е основната атракция, все пак има щора на прозореца. Самата тоалетна седалка има възглавничка за още по-голямо удобство. Интериорът на капсулата може да бъде модифициран, което предполага, че в нея може да бъде включено всичко - от маса за хранене до вана, уверяват създателите.


Facebook Space Perspective

Докъде напредна космическият туризъм

Откакто Денис Тито, първият "космически турист", се издигна в небето през 2001 г., малцина пътешественици последваха стъпките му.

Но през последните години високопоставени компании за космически туризъм като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic правят стъпки в тази област, обещавайки да превърнат Космоса в следващото задължително място за посещение.

Екскурзии чрез стратосферен балон планира и френската компания Zephalto, която има за цел да сервира ястия на ниво "Мишлен" на "ръба на Космоса", припомня CNN.

Вечеря на ръба на Космоса? Резервациите са отворени, местата свършват бързоМестата за първите полети от края на 2024 г. до средата на 2025 г. вече са изчерпани

Не бива да забравяме, че има голяма разлика между пътуването в орбиталното пространство - включващо преодоляващо гравитацията високоскоростно излитане и и суборбиталното пространство, при което пътниците са изложени за кратко на безтегловност и гледки към Космоса по време на полет до ръба на атмосферата, на 60 мили над Земята.


Facebook Space Perspective

А пътувания до "ръба на Космоса", като тези на Space Perspective и Zephalto, също са различни. Тези капсули всъщност няма да достигнат суборбиталното пространство, но все пак ще летят значително по-високо от средния търговски самолет.

Това означава чудесна гледка към Земята и звездите, но без загуба на гравитация и съпътстващото я усещане за безтегловност - ето защо е възможно да се ползва шикозната тоалетна.

Как да се качите на полет на Virgin Galactic, ако нямате $250 000?Ако новината за пътуването на Ричард Брансън в космоса ви кара да изпитвате ревност, има вариант да успеете да предприемете свой собствен полет - точно като неговия, благодарение на нова лотария

В експлоатация от 2024 г.

Space Perspective се надява да започне да превозва туристи до края на 2024 г. Но все още има няколко етапа, преди капсулата да полети, така че Пойнтър отбелязва, че макар компанията да се стреми към тази дата, тя "не ви съветва да я записвате в календара си".

Компанията се регулира от Федералната авиационна администрация (FAA) и Бреговата охрана на САЩ и осигуряването на безопасността е много важно за екипа. Space Perspective възнамерява да започне тестове в най-скоро време.


Facebook Space Perspective

Макар че точната дата на излитане не е определена, билетите на Space Perspective на стойност 125 000 долара вече са в продажба, а ентусиазирани туристи не липсват.