Джо Байдън е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи ново проучване, а това отново поставя под съмнение целесъобразността на втори мандат за Байдън, който по-късно този месец навършва 81 години и губи подкрепата на критично настроените по-млади и малцинствени избиратели.

Главната линия на новото проучване на CNN/SSRS сред регистрираните гласоподаватели, публикувано във вторник, показва, че експрезидентът Доналд Тръмп води пред Байдън с 49% на 45%, което е достатъчно лоша новина сама по себе си. Но задълбоченият анализ на данните разкрива още по-тревожни предизвикателства за Байдън и засилва впечатлението, че въпреки хаоса и лошото управление в първия мандат на Тръмп, лидерът на консерваторите има големи шансове за втори.

„Новото проучване разкрива дълбоко обществено недоволство от работата на Байдън в момент, когато икономическият му оптимизъм не успява да се свърже с недоволната нация, уморена от високите цени“, пише CNN. „Проучването разкрива пукнатини в мултиетническата коалиция на демократите на Байдън и липсата на доверие в неговото лидерство в разкъсвания от войни свят. Най-лошото е, че данните показват, че само една четвърт от американците вярват, че той има издръжливостта и остротата да изпълнява функциите на президент“.

Тръмп vs Байдън: Противоречиви прогнози за противоречиви кандидатиДжо Байдън и Доналд Тръмп се приближават до това да си осигурят партийните номинации


Това проучване следва анкета на New York Times/Siena College през уикенда, която показва значителна преднина за Тръмп в повечето от колебаещите се щати, които вероятно ще решат изборите през 2024 г. Това предизвиква пореден кръг на размисли сред демократите дали Байдън е трябвало да се откаже от участие в надпреварата за втори мандат - дори ако сред новото поколение в партията не се очертава силен претендент за номинацията.

Слабите резултати на Байдън контрастират със силната изборна нощ за демократите във вторник, когато гласоподавателите в Охайо подкрепят записването на правото на аборт в конституцията на щата, а губернаторът демократ Анди Бешир печели втори мандат в Кентъки, дълбоко републикански щат.

Демократите печелят и Камарата на представителите в щата Вирджиния и поемат пълен контрол над законодателната власт - удар по губернатора републиканец Глен Янгкин.

Съществува обаче и друго тълкуване на резултатите от изследването - че Байдън е по-малко популярен от някои от политиките на партията си и от някои от другите ѝ кандидати, което повишава възможността някой друг да се справи по-добре с поддържането на демократичната коалиция догодина.

„Допитването от вторник носи някои тревожни предупреждения за надеждите на президента за преизбиране, което означава, че надпреварата през 2024 г. вероятно ще бъде много по-сложна от сблъсък един на един, който предвижда лагерът на Байдън“, посочва още медията и изброява пет динамични фактора, които могат да бъдат предизвикателство за настоящия президент на САЩ.

Войната в Израел се превръща във вътрешнополитическо оръжие срещу Байдън Политическите процеси в големите демокрации няма как да останат незасегнато от случващото се в Израел


Въпросът за възрастта

Възрастта на Байдън и неговата способност да се справя с работата на президент доминират сред опасенията на избирателите, като в същото време той не успява да създаде връзки с по-младите от тях, които са от решаващо значение за моделите на избирателната активност на партията. Въпреки че президентът предприе дръзки външнополитически пътувания във военните зони в Украйна и Израел, обществеността не остава с впечатлението за енергичност.

В същото време Тръмп, който е на 77 години, няма подобен образ. Неговата енергия изглежда успява да убеди избирателите, че той е физически годен за поста, дори при положение, че изявите му също не са особено последователни при по-задълбочено разглеждане.

Проучването на CNN установява, че 25% от гласоподавателите смятат, че Байдън има издръжливост и сила, за да служи ефективно, докато 53% смятат това за Тръмп. Още повече, че притесненията относно настоящия президент са двупартийни. Само около половината от демократите смятат, че Байдън има необходимата издръжливост.

А най-големият проблем е, че ако възрастта наистина е пречка за много избиратели, президентът не може да направи нищо по въпроса. Той ще навърши 82 години след изборите и ще бъде на 86 години преди края на евентуален втори мандат.

Икономическите възприятия вредят на Байдън

Тръмп е обвинен в опит за преобръщане на резултатите от изборите в ДжорджияЗаедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души


Стратегията на президента да изтъква силните показатели за заетостта и икономическия растеж и историческия си инфраструктурен пакет - популяризиран под слогана „Байдъномика“ - в момента е неуспешна. Усещането за неудовлетворение, което не е отразено в много икономически показатели, предизвиква носталгия у избирателите по икономиката на Тръмп, пише на свой ред The New York Times.

В проучване на изданието, проведено в щатите, в които се водят битки в момента, Тръмп води пред Байдън с 10 пункта в Невада, с 6 пункта в Джорджия, с 5 пункта в Аризона и с 5 пункта в Мичиган. Във всички анкетирани щати само 19% оценяват икономиката като отлична или добра.

Според много анализатори Байдън вече е на ръба на пропастта по отношение на икономиката. И като се има предвид, че в проучването на CNN рейтингът му на национално одобрение е едва 39%, всеки икономически спад през следващата година би бил катастрофален за него.

Свят, който излиза от контрол

В момент, когато светът изглежда в хаос на фона на войната на Израел срещу „Хамас“, настъплението на Русия в Украйна и предизвикателството на Китай към глобалната мощ на САЩ, избирателите смятат Тръмп за по-подходящ лидер, „което предполага, че блъфирането и заплахите са по-убедителни от нюансирания подход на Байдън“.

Проучването на CNN показва, че само 36% смятат президента за ефективен глобален лидер, докато 48% мислят същото за Тръмп, въпреки спорния му мандат, в който той създаде напрежение с някои съюзници на САЩ и се сближи с някои авторитарни режими.

Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩРейтинговата агенция заяви, че понижаването отразява „ерозия на управлението“


Освен това позициите на Байдън в чужбина може да се окажат вредни у дома. Проучванията показват, че президентът губи подкрепа сред по-младите избиратели, които са недоволни от твърдата му подкрепа за израелската атака срещу Газа. Проучването на CNN установява, че 47% от тази група избиратели подкрепят Байдън, докато 48% - Тръмп.

Историята не е благосклонна към Байдън

Уверенията на лидерите на Демократическата партия, че тенденцията неизбежно ще се обърне в полза на Байдън поради предимствата на неговото настоящо служебно положение, също така игнорират факта, че рейтингът му изостава от този на предшествениците, които са спечелили втори мандат. Често се прави аналогия с кандидатурите за преизбиране на Бил Клинтън и Барак Обама, но 42-ият президент има 52% през ноември 1995 г., а 44-ият - 46% през същия месец на 2011 г. Байдън се задъхва с 39%, с два пункта под резултата на Тръмп година преди да загуби изборите през 2020 г.

„Политиката стана още по-поляризирана през годините, откакто Обама и Клинтън спечелиха втори мандати, така че рейтингът на Байдън може би е обречен да бъде по-нисък. Но сравнението отразява и политическото изпитание, пред което е изправен той, като повдига въпроса дали има уменията и енергията за водене на кампания, за да възстанови щетите“, посочва CNN, като добавя, че всичко това може да отвори път за Тръмп към Белия дом.

Проучването установява, че 72% от всички американци твърдят, че нещата в страната вървят на зле, а голямото мнозинство са мислили така през всичките месеци, в които Байдън е бил на президентския пост. Това негативно възприемане на икономическата среда може да влоши още повече обществените настроения.

Бившият президент печели независимите гласоподаватели с четири пункта в проучването на CNN, докато през 2020 ги губи с 13 пункта.