Трябва много ясно с партньорите в управлението да знаем къде са линиите, зад които не може да се преминава, в противен случай започваме да си губим физиономията, а ние това не можем да си го позволим, защото зад нас стоят хората от център-дясно.

Това каза пред парламентарната група лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чието изказване се излъчи на живо във фейсбук страницата му.

В момента в централата на ГЕРБ се провежда заседание на групата, на което основните теми освен с детайлен анализ на изборния резултат, са свързани с разбор на изпълнението на управленската и законодателната програма, каза на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитрана от БТА.

"Сглобката“ и механизмът може би трябва да се предоговори или изпълнява, посочи Борисов. В здравеопазването, в МРРБ, имаме ли зам.-министър, в данъчните, в митниците – нямаме, отбеляза той. Според него не е добре на лидерските срещи да присъстват по 20-30 души, които ги превръщат в "говорене“.

Борисов предложи да започнат да се провеждат регулярни срещи всеки вторник между представители на парламентарните комисии и ресорните министри, за да има повече координация при взимането на решения между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България". ГЕРБ не може да носи солидарно отговорност за решенията на правителството, след като няма министри и не навсякъде има зам.-министри, каза Борисов. Той даде пример, че много често не се знае предварително за инициативите на кабинета, които дори и да са добри, не могат да бъдат обсъждани, преди да бъдат вкарани в действие.

"Интересно защо след изборите има мерки, които предвиждат драстично да се увеличат данъците върху жилищата", коментира още лидерът на ГЕРБ. "Ще има данъци с 40-50% нагоре, в нашата програма ясно сме казали, че няма да позволим да се вдигат данъци", допълни той. По думите му при положение, че ще се взима нов дълг, трябва да се говори къде ще отидат тези пари, дали ще има за проекти, на които ГЕРБ държат.

Изказването на Борисов дойде след порой от критики от кадри на ГЕРБ към представители на правителството, сред които към министъра на финансите Асен Василев заради неразплащане с европейски средства, загуба на 68 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда", трансфер на европейски средства за компенсиране на малките и средни предприятия заради високите цени на тока и липса на мерки за ограничаване на дефицита от 3% до 0% или на излишък.

"Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат. Лихвите, ако се сметнат на година, са милиарди. Тези лихви кой ще ги плаща? Къде са мерките", заяви от своя страна Борисов.

Сред критикуваните беше и министърът на енергетиката Румен Радев заради неизпълнени мерки като концепция за работата на мините и изготвяне на енергийна стратегия.

Здравният министър Христо Хинков получи критики заради Националната здравна стратегия, Националната детска болница и проблемите с електронните рецепти, а министърът на образованието Галин Цоков заради намаляване на средствата в образованието.

Междувременно на въпрос дали очаква ГЕРБ да оттегли подкрепата си за правителството, премиерът Николйа Денков заяви, че това е решение на ГЕРБ. "Ако ГЕРБ се интересува от частно партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която заедно с ГЕРБ сме заложили за правителството и парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си", коментира Денков по време на отговорите си на въпроси на актуални теми, отправени от граждани и медии във Facebook.