Samsung обяви новата си технология, наречена Samsung Gauss, която е предназначена за приложения, ползващи изкуствен интелект в смартфоните.

Корейската компания споделя, че моделът ѝ за AI е кръстен на Карл Фридрих Гаус, "легендарния математик, създал теорията за нормалното разпределение, която е в основата на машинното обучение и AI".

"Samsung Gauss в момента се използва за подсилване на ефективността на служителите, но в близко бъдеще ще бъде разширен до различни приложения на продуктите на Samsung, за да осигури ново потребителско изживяване", заяви компанията в прес изявление днес.

AI системата има три основни функции: първата, Gauss Language, е генеративен езиков модел, който може да помогне за съставяне на имейли и превод на съдържание, както и да "подобри потребителското изживяване, като позволи по-интелигентно управление на устройствата, когато са интегрирани в продукти".

Преосмисляне на бизнеса – 5 основни сили, които променят пейзажаДигиталната трансформация на една компания трябва да е постоянен и целенасочен процес

Втората функция позволява на вътрешните разработчици на софтуер да пишат бързо код, а третата, Samsung Gauss Image, може да генерира или редактира изображения.

Samsung e сред първите производители на телефони в света, които въвеждат генеративен изкуствен интелект в своите телефонни устройства.

Даниел Араухо, вицепрезидент на мобилния отдел на Samsung, заяви по време на разговора за приходите на компанията миналия месец, че технологията за генеративен AI вероятно ще достигне до потребителите през следващата година, посочва CNBC.

Korea Times съобщава, че Gauss ще бъде интегриран в следващия телефон Galaxy S24, който се очаква да излезе на пазара в началото на 2024 г.

Световните медии очакват това да бъде ключов фактор за продажбата на модела, особено ако Gauss е в състояние да стартира някои ограничени генеративни модели на изображения и езикови модели локално на устройството.

Apple, най-големият съперник на Samsung в областта на смартфоните, все още не е обявила свой собствен продукт с генеративен AI. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук заяви миналия месец по време на разговора за приходите на Apple, че технологичният гигант "работи" в областта на генеративния AI, но отказа да даде повече подробности, припомня CNBC.