Холивудските актьори спират стачките си, след като профсъюзът им постигна предварително споразумение с големите студия за прекратяване на четиримесечния протест.

Актьорите настояваха за по-добро заплащане и гаранции за използването на изкуствен интелект.

Актьорският профсъюз Sag-Aftra успя да направи сделка с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти.

Прекъсването на работния процес - съчетано с отделна стачка на сценаристите, парализира развлекателната индустрия и наруши излъчването на множество големи филми и телевизионни предавания, пише BBC.

Sag-Aftra се състои от над 160 000 членове и стачкува от 14 юли, което доведе до сериозни затруднения за работещите във всички клонове на филмовата и телевизионната индустрия в Обединеното кралство и САЩ.

Заради протестите, Dune: Part Two и Fantastic Four бяха забавени с няколко месеца, а Avengers: The Kang Dynasty и Avengers: Secret Wars бяха отложени с цяла година.

Лице назаем: AI „изкупува“ визуални характеристики на стачкуващи актьориХоливудските протести и неочакваният съюз: Как компаниите за изкуствен интелект се обръщат към актьори

Според Deadline комбинацията от стачките на актьорите и сценаристите е струвала на калифорнийската икономика повече от 6,5 млрд. долара.

Кметът на Лос Анджелис Карен Бас приветства "справедливото споразумение", заявявайки в X, че стачките са засегнали "милиони" в Лос Анджелис и в цялата страна.

Главният преговарящ от страна на Sag-Aftra Дънкан Крабтрий-Ирланд съобщи пред Reuters, че "определено е имало сълзи, много широки усмивки, много прегръдки" след споразумението. Тригодишният договор "ще има дългосрочно значение за бъдещето на нашите членове в тази индустрия", казва той.

Профсъюзът заявява, че сделката се оценява на повече от 1 млрд. долара и включва увеличение на минималните заплати, нов бонус за "участие в стрийминг платформите", както и допълнителни защити срещу възпроизвеждане на техните образи и гласове от изкуствения интелект.

Стачкуващите сценаристи в САЩ постигнаха предварителна сделка със студиатаЗагубите от стачката се очаква да възлязат на поне 5 млрд. долара

Докато известни личности като Брус Уилис имат влиянието да договарят индивидуални сделки с компании за изкуствен интелект, което им позволява да монетизират своите дигитални подобия и гласове, заплахата, която изкуственият интелект представлява за по-малко популярните актьори и статисти, е направо „екзистенциална“, отбелязва главният преговарящ на Гилдията на екранните актьори.

Независимо от това, проектите с изкуствен интелект в развлекателната индустрия остават сериозен повод за тревога за бъдещето на индустрията.