Европейският съюз ще може да заобиколи евентуално унгарско вето и да отпусне на Украйна помощ в размер на 50 млрд. Евро.

Това заявиха официални представители на блока, цитирани от Reuters.

Изпълнителният орган на ЕС предложи разширяване на бюджетната подкрепа, за да се помогне на Украйна да изплаща заплати и да посреща други разходи в хода на войната с Русия. 27-те държави-членки трябва да гласуват пакета на срещата на върха в Брюксел на 14-15 декември.

Някои обаче се опасяват, че помощта може да бъде блокирана от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който изтъква връзките си с Москва и в миналото се е противопоставял на подобна помощ.

Плащания от общия бюджет на ЕС се нуждаят от единодушната подкрепа на всички държави членки, отбелязва Reuters.

Полша и Унгария спъват реформата на ЕС в областта на миграциятаПротивопоставянето им до голяма степен е символично, но повдига много въпроси около сделката

Запитан за коментар, говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че всяка финансова помощ за Украйна трябва да бъде отделена от бюджета на ЕС. По думите му, ЕС се нуждае от нова стратегия за Украйна и всички финансови решения трябва да произтичат от нея.

Ако Будапеща все пак наложи вето, двама служители на ЕС заявиха, че блокът има начин да го заобиколи, като поиска от всяко от правителствата на другите държави от ЕС да изготви свой собствен пакет за помощ на Киев.

"Идва момент, в който на хората им омръзва Будапеща да държи всички за заложници. Обходният път е уморителен, но ние разполагаме с него, ако се наложи", заяви един от служителите на ЕС.

Втори служител, който също говори при условие за анонимност, се съгласи с мнението на колегата си. "Въпросът с парите за Украйна ще бъде решен по един или друг начин, Киев ще получи подкрепата на ЕС", каза той.

Миналата година Унгария наложи вето на подобно предложение за отпускане на 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна. След месеци на спорове Будапеща най-накрая се съгласи с пакета, след като получи, според нея, отстъпки от страна на блока.

Запитан дали ЕС ще поеме отново по този път, ако се наложи, европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис заяви: "Миналата година наистина обсъждахме "План Б"... Но тохава успяхме да избегнем този сценарий. Надявам се, че и тази година ще успеем."

„Какво?!“ Орбан охлади надеждите на Украйна за НАТО Отношенията на Будапеща с Киев отново се влошават.

На власт от повече от десетилетие, премиерът на Унгария Виктор Орбан води все по-ожесточени битки с други страни в ЕС по редица въпроси, включително демократичните стандарти, външната политика, миграцията и правата на ЛГБТ, отбелязва Reuters.

Съгласно правилата на ЕС обаче, стратегията за заобикаляне на Унгария не може да се прилага при вземането на решение дали да започнат преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Това решение изисква единодушие на 27-те членове, което далеч не е сигурно предвид позицията на Орбан относно войната.

В отделна реч той вече заяви, че е против започването на преговори за членство с Киев и че няма връзка между този въпрос и споровете му относно милиардите евро от фондовете на ЕС за Унгария, спрени поради опасения за прилагането на принципите на демокрация в страната.

Миналия месец представители на ЕС заявиха пред Reuters, че търсят начин да отблокират поне част от тези средства, тъй като блокът се стреми да спечели гласовете на Орбан за Украйна. Служителите обаче настояха, че Будапеща все пак ще трябва да изпълни необходимите условия на блока.