Алкохолът може да нанесе редица поражения на човешкия организъм. Освен черния дроб при редовна консумация страда и мозъкът. Въпросът, който си задават учените, е колко време отнема възстановяването след като употребата спре.

Тази тема не е подробно изследвана. Проучванията върху състоянието на мозъка обикновено се концентрират върху първите няколко седмици след спиране на употребата. Учените обаче смятат, че и след това настъпват промени, които трябва да бъдат изследвани.

Една от негативните последици от системната злоупотреба с алкохол е изтъняване на мозъчната кора. Тя е особено важна за човешкото възприятие на околната среда, за преценката и вземането на решения, за помненето и общуването.

Изтъняването на мозъчната кора се засилва, ако злоупотребяващият с алкохол има и заболявания, сочат проучванията. За този негативнен ефект спомагат например диабетът и сърдечно-съдовите болести. От друга страна обаче учените смятат, че когато употребата спре, организмът започва да се възстановява и то – в сравнително кратки срокове.

Тайната да живееш до 100 не е в здравословните навициКолкото повече остарявате, толкова по-важни са добрите гени

Проучване от 2016 г. например съобщава за увеличение в дебелината на мозъчната кора след само 14 дни въздържание. Това обаче не означава, че зависимите преди изведнъж стават здрави. Състоянието им се подобрява, но не е на нивото на здрави хора.

За степента на възстановяване значение имат още възрастта и полът, както и други фактори – например тютюнопушене. В ново изследване екип учени наблюдават промените в мозъка, настъпили след прекратяване на употребата в различни периоди от време – 1 седмица, 1 месец и 7.3 месеца, пише iflsience.

И така отговорът, който дава изследването, е, че в края на най-дългия период (7.3) месеца се наблюдава най-голямо удебеляване на мозъчната кора, т.е. най-голям процент възстанояване. От научна гледна точка това е напредък в разбирането на функциите на мозъка в по-дългосрочна перспектива що се отнася до алкохолизма. Повечето предишини изследвания описват промените в доста по-кратки срокове.

Важно откритие за мъжете: Учени разгадаха за първи път цялата Y хромозома Откритието може да има ключово значение при проблеми като мъжкото безплодие и редица други заболявания

При тези резултати има условности. Както и предишни проучвания, това също показва, че най-засилено възстановяване се наблюдава в първите седмици след спиране на употребата. В следващите процесът продължава, но с по-бавни темпове.

За 7.3 месеца обаче се наблюдава такова възстанояване на мозъчната кора, че то може да бъде смятано за статистически значимо. Екипът от учени наблюдава общо 34 зони на мозъка и търси промени в тях чрез периодични изследвания. След 7.3 месеца се наблюдава възстановяване в 25 от 34-те наблюдавани зони при хора, злоутребявали с алкохол преди това.

В проучването са участвали 88 души, които са били в различен период от спирането на употребата на алкохол.

По-малко от половината от тях са успели да се запазят чисти за повече от 7 месеца. За мъжете е установено, че преди да се откажат от пиенето са консумирали алкохол по около 150 пъти месечно в продължение на 8 години. При жените нивата са от около 80 консумации месечно в рамките на 6 години. Хората с по-голяма консумация от тази в годината преди проучването, т.е. преди отказа от пиене, имат по-високи нива на изтъняване на мозъчната кора.

8 навика след 40, които могат да добавят до 24 години към живота виЛипсата на физическа активност, употребата на опиоиди и тютюнопушенето са най-вредните навици

Подобни резултати показват и активно пушещите, макар че според учените в случая цигарите не са решаващ фактор за влошаване на състоянието им.

За да се направи сравнение между тях и хора без алкохолна зависимост, са изследвани и 45 души, които никога не са имали подобен проблем. Техните мозъци са сканирани в началото на проучването и още веднъж след 9 месеца, за да се докаже, че при хора, които не злоупотребяват, няма и промени.

Така учените стигат до извода, че за значително подобрение в състоянието на мозъчната кора след дългогодишна злоупотреба са нужни малко над 7 месеца. Това не е единствената полза от спиране на алкохола. Доказано е, че се подобрява и състоянието на черния дроб. Друг директен резултат е отслабването. Това се случва, защото при редовната употреба черният дроб е зает предимно с преработване на веществата от алкохола по-малко с мазнини, идващи от храните.

С други думи отказът от алкохол може да има само положителни последици. Особено като се има предвид, че при продължителна злоупотреба състоянието на човешкия организъм може да се влоши до такава степен, че да се стигне до преждевременна смърт.