Швейцария отново заема първото място в класацията на Индекса за глобална конкурентоспособност на таланти за 2023 г., изготвена от бизнес училището INSEAD.

Европейската държава държи короната вече 10 поредни години, като се възползва от "високите нива на социална защита" и качеството на околната среда, се отбелязва в доклада, цитиран от CNBC.

По подобен начин Сингапур също задържа второто място благодарение на високообразованата си работна сила и иновативната икономика, следван от САЩ, които се изкачват на трето място, след като заемаха четвърта позиция в класацията през 2022 г.

Годишният доклад измерва как 134 държави привличат, развиват и задържат своите таланти.

С висок потенциал, а не с високи постижения: Бъдещето е на тези служителиСтремежът към наемане на служители с висок потенциал придобива ново ниво на значение в свят, управляван от технологиите

Челната десетка на държавите остава стабилна през последното десетилетие, като Швейцария и Сингапур неизменно оглавяват класациите като "явни лидери", отбелязват авторите.

"През последното десетилетие наблюдаваме непоколебима връзка между богатството на дадена страна и нейната конкурентоспособност по отношение на талантите, като по-богатите икономики продължават да изпреварват по-бедните", се посочва в доклада.

Други европейски държави също се представят добре в списъка. Дания, Нидерландия, Финландия и Норвегия са съответно на четвърто, пето, шесто и седмо място.

Живот като на кино: Страните с най-висок стандарт и условия в светаДостъпни цени, добър пазар на труда и икономическа стабилност са сред основните критерии за оценка

Ето кои са останалите държави в Топ 15 на Индекса за глобална конкурентоспособност на таланти:

1 Швейцария

2 Сингапур

3 САЩ

4 Дания

5 Нидерландия

6 Финландия

7 Норвегия

8 Австралия

9 Швеция

10 Великобритания

11 Люксембург

12 Ирландия

13 Канада

14 Германия

15 Исландия

Китай се изкачва с цели 7 места в класацията от 47-о на 40-о място.

Индия, за която се прогнозира, че до 2030 г. ще стане третата по големина икономика, е на 103-то място. INSEAD обяснява това със "спада в бизнес настроенията", който е намалил способността да привлича таланти както от чужбина, така и от страната. "Това доведе и до по-голямо несъответствие между търсените и предлаганите умения, както и до по-големи трудности при намирането на квалифицирани служители", се казва още в доклада.

Цифровата икономика на Югоизточна Азия достигна 218 млрд. долараТова говори, че компаниите изместват фокуса от

През следващото десетилетие конкуренцията между държавите за таланти ще става все по-ожесточена, тъй като несигурността и международното напрежение в търговията, инвестициите и политиката продължават да се засилват, категорични са авторите на доклада.

"Можем да очакваме повече войни за таланти", отбелязват те и добавят, че качеството на живот и устойчивостта ще бъдат "решаващ актив" за страните, които се стремят да се превърнат в центрове за таланти.

Освен това, навлизането на изкуствения интелект в различни отрасли може да задълбочи неравенството между талантите.

"Неквалифицираната или нискоквалифицираната работна ръка ще понесе голяма част от допълнителния натиск, докато новите категории работници, някои от които с по-висока квалификация, ще бъдат засегнати от по-силната конкуренция на алгоритмите и специализираното оборудване на новата технология.", отбелязват авторите на класацията.