Различни мнения относно първата възможна дата за отпадането на дерогацията за руския петрол изразиха част от участниците в днешното извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, което започна рано тази сутрин и продължи около три часа и половина.

Фокус на заседанието бяха оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

Доклади по темата са предоставени от компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”, съобщи БТА.

Всяко съкращаване на сроковете повишава риска от покачване на цената на горивата

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата.

Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг след края на заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което се обсъди предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Премиерът представи пред медиите доклада, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание по отношение на сроковете за премахване на дерогацията.

Денков каза, че в доклада е записано, че "в случай че Народното събрание реши да разгледа и приеме законопроекта № 4935401114 от 10 ноември 2023 г. при наличната информация, минималните срокове за поетапно премахване на дерогацията са: след 31 декември 2023 г. не повече от 50% вносен неруски нефт; след 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт; от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт".

Денков прочете решенията, взети на Съвета по сигурността, който по думите му продължи 3,5 часа и "беше доста съдържателен, за да могат да бъдат обсъдени всички рискове и начините, по които могат да бъдат минимизирани", допълва БТА.

Премиерът подчерта, че са обсъдени рисковете по отношение на възможностите за работа на рафинерията, така че тя да не спре, ако не получи петрол.

Politico: ЕК пита България за „вратичката“ в санкциите срещу РусияБългария се е възползвала от обстоятелството, че е получила изключение от общата забрана за внос в ЕС на руски петрол, пише изданието

Обсъждан е и вторият риск затова какво може да се случи на пазара на горива при намаляване на капацитета на работа или спиране на работата на рафинерията. Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе се създават технологични рискове – запушвания, експлозии, пожари, каза Денков.

Той допълни, че решението на Съвета по сигурността потвърждава изводите, направени в обобщения доклад от 29 август 2023 г., изготвен от министъра на икономиката и индустрията и министъра на енергетиката в координацията на министъра на финансите и министъра на транспорта и ръководителите на ДАНС, Военно разузнаване и Държавна агенция "Разузнаване".

Попитан притеснява ли се от повишаване на цените на горивата министър-председателят каза, че се притеснява.

"Затова в сроковете, предоставени при предишния доклад, бяхме минимизирали рисковете по този начин, че да няма опасност от повишаване на цените на горивата", заяви Денков. В момента, със съкращаването на сроковете, този риск се увеличава значително, което е и написано в доклада, подчерта той. "Нямаше да водим този разговор, ако в Народното събрание не беше внесено предложение за прекратяване на дерогацията за три дни", каза премиерът. Според него нямаше да има и опасност от повишаване на цените на горивата, както и да има слухове от възможен недостиг на горива. Всичко това става възможно, защото някой не се интересува от тези рискове, каза Николай Денков.

Денков: Реалистично е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“Дерогацията остава, а рафинерията трябва да внесе дължимите данъци

Денков каза в отговор на въпрос, че решенията на Съвета са взети на база на експертно обсъждане на рисковете и няма политически елемент в тях.

Може би, ако имаше такъв елемент, щяхме да търсим преместване в мандата на Мария Габриел. 1 март е все още в мандата на настоящето правителство, посочи министър-председателят.

Според него дискусията по време на днешния Съвет е била експертна.

Ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от тази среща, заяви Денков, помолен да коментира преждевременното напускане на днешната среща от представителите на ГЕРБ и ДПС.

За таксата от транзита на руски газ през страната ни Денков каза, че дискусията по таксата и нейното участие в бюджета за 2024 г. ще бъде част от дискусията за държавния бюджет.

„Нито имам желание, нито имам възможност да дискутирам днес как ще се развие бюджетът за 2024 г.“, каза премиерът. До момента не знам да има постъпления от тази такса в държавния бюджет, но това са въпроси към финансовия министър. Това, което знам, е, че върви дискусия с ЕК, те дават ясен знак, че ние имаме право да налагаме такси, като трябва да са приложени прецизно юридически, така че да сме сигурни, че няма възможности за различни тълкувания, заяви премиерът Денков.

Според него е ясно е, че ще има спорове с „Газпром“, "но това не означава, че ние трябва да ги налагаме".

ДПС подкрепя ГЕРБ за предсрочното спиране на дерогацията за Според Пеевски

Не по-рано от 1 март догодина

Отмяната на дерогацията преди 1 март догодина крие рискове, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след края на днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което беше обсъдено предложението за отпадането на дерогацията за руския нефт. Петков посочи, че от формацията са готови да прецизират първоначалното си предложение дерогацията да отпадне от 15 март, като новата дата да бъде не по-рано от 1 март. Всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове, каза още Кирил Петков, цитиран от БТА. „Това не е на база на нашето мнение, а на база на изслушване на всички служби и министерства. Независимо от политическата реторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Това е нашият единствен приоритет в случая. Едновременно с това сме за най-бързото прекратяване на паричните потоци към Путин и неговото правителство, но това не трябва да стане за сметка на необосновани рискове за българските граждани“, посочи Кирил Петков. Попитан защо представителите на ГЕРБ-СДС, както и на ДПС, които подкрепят вече направеното предложение дерогацията да отпадне в тридневен срок, са си тръгнали преди края на заседанието, Петков отговори:

„За мен беше важно да остана до края на срещата, за да чуя всичките експертни мнения, преди да имам крайно мнение за нашето политическо поведение в парламента. Според мен всеки един народен представител е длъжен да се запознае с цялата обективна информация преди да вземе това решение. Тръгвайки си по-рано, до голяма степен изпуснаха и голяма част от информацията, която беше докладвана“.

Няма смисъл да се прекрати дерогацията на „Лукойл“, смята ПетковСпоред него, това може да доведе до стрес на пазара По думите му Агенция „Митници“ продължава да си върши работата по контрол на износа на горива. Петков посочи, че датата 1 март догодина е била потвърдена като най-ранната възможна за отпадане на дерогацията и от страна на специалния представител на държавата в „Лукойл“, а аргументът за това отново са технологичните рискове. Кирил Петков определи като „политически капан“ твърденията на ГЕРБ-СДС и ДПС, че „Продължаваме Промяната – Демократична България“ гласува като коалиция с „БСП за България“ и „Възраждане“ за оставането на дерогацията.

„Ако сме отговорни към българските граждани и спазим сроковете, препоръчани от експертите, ни обвиняват, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и се покачат цените на бензиностанциите за всички български граждани, има този риск нашето правителството да бъде обвинено за това. С други думи този капан се използва и в двете посоки, за да имаме политически загуби“, смята Петков.

„Лукойл“ ще плати 500 млн. лв. данъци, които укриваше, заяви ПеевскиСъпредседателят на ДПС постави ултиматум - ако рафинерията не си плати данъците, дерогацията ще отпадне
Коалиция „Путин“ Като „напълно безполезна“ и „загуба на време“ определи днешното заседание на съвета председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи и да не бъде спряна тази дерогация“, каза той пред медиите, напускайки заседанието преди края му. „Новата коалиция ще се роди от "Възраждане", БСП и "Продължаваме промяната". Коалицията "Путин" е факт“, посочи още той. Разбрахме също, че митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем своевременно още утре сигнали до прокуратурата и ДАНС. Митницата никаква работа не е свършила, не е контролирала въобще къде са отивали доставките, каза Пеевски. Още преди началото на срещата Пеевски потвърди позицията на ДПС, че дерогацията трябва да отпадне веднага.

Дерогацията за руския нефт предизвика скандал в Съвета по сигурносттаПредставителите на ГЕРБ и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски напуснаха извънредното заседание на съвета

„Лукойл“ е бил готов да премине на изцяло неруски нефт Представителите на ГЕРБ-СДС първи напуснаха заседанието на Съвета предсрочно.

„Не в тридневен срок, а още вчера „Лукойл“ са били готови да преминат към изцяло неруски нефт, с намален капацитет на работа на „Нефтохим“, който обаче е достатъчен да задоволи страната с горива“, каза Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика. „На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и дерогацията да позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на „Лукойл“ са изнасяни из целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация. Това е нещо изключително скандално. Сигурен съм, че по тази тема разследванията ще продължат“, каза още Добрев. Печели се на гърба на българските граждани, допълни Десислава Атанасова, председател на групата на ГЕРБ-СДС.