Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че Европа се намира в критичен момент, като на хоризонта се очертават деглобализация, тежки демографски процеси и сложен преход към декарбонизация.

"Има все повече признаци, че световната икономика се фрагментира на конкуриращи се блокове", каза Лагард по време на Европейския банков конгрес, цитирана от Reuters и CNBC.

Акцентирайки върху опасенията си за Европа, тя заяви, че непрекъснатото намаляване на населението в трудоспособна възраст изглежда ще започне още през 2025 г., наред с климатичните бедствия, които се увеличават всяка година.

Нейното предложение за решение на тези казуси е, че ще са необходими огромни инвестиции в кратък период от време, което изисква "поколенчески усилия".

"Тъй като се появяват нови търговски бариери, ще трябва да преразгледаме веригите за доставки и да инвестираме в нови, които са по-безопасни, по-ефективни и по-близо до дома", каза Лагард.

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?Икономическият пейзаж се променя, а различната политика може да доведе до проблеми в бъдеще

"Със застаряването на нашите общества ще трябва да внедрим нови технологии, за да можем да произвеждаме по-голяма продукция с по-малко работници. Цифровизацията ще ни помогне. Тъй като климатът ни се затопля, ще трябва да напреднем в екологичния преход без по-нататъшно забавяне", посочи още Лагард.

Вчера, по време на годишната конференция на Европейския съвет за системен риск, президентът на ЕЦБ заяви, че европейските банки може да претърпят значителни загуби, ако им се наложи да продадат притежаваните от тях облигации, за да наберат парични средства.

ЕЦБ обяви десето поредно увеличение на лихвените процентиВ безпрецедентната поредица от увеличения лихвените проценти скочиха от -0,5% през юни 2022 г. до рекордните 4%

Лагард добави, че според изчисленията, планираният от блока екологичен преход ще изисква допълнителни инвестиции в размер на 620 милиарда евро (672 милиарда долара) всяка година до края на десетилетието и още 125 милиарда евро годишно за дигиталния преход.

Все още се водят разговори за евентуално създаване на единен пазар на капитали за Европа, който да се доближи до този в САЩ, посочва Reuters.

ЕС информира в изявление, че официалната цел е "парите - инвестиции и спестявания - да се движат в целия ЕС, така че да могат да се ползват от потребителите, инвеститорите и компаниите, независимо от това къде се намират".