Изгубено през годините интервю на BBC с Банкси може би крие ключа към тайната самоличност на художника.

В записа от 2003 г. репортерът на британската медия Найджъл Уенч го пита дали се казва "Робърт Банкс", а художникът отговаря: "Роби".

Цялото интервю може да се чуе по BBC Sounds в подкаста The Banksy Story.

След откриването на записа беше специално създаден бонус епизод на подкаста.

В него Банкси сравнява подхода си към изкуството, който включва изработването на графити под прикритие с висока скорост, с приготвянето на храна в микровълнова фурна.

"Бързо е", казва художникът от Бристол и добавя: "Искам да го направя и да приключа."

Това е едно от първите известни радиоинтервюта с художника, който често е определян от пресата като "мистериозен" и "потаен".

Актьор унищожи оригинална творба на БанксиСветовноизвестният уличен творец Банкси е нарисувал един от емблематичните си плъхове на снимачната площадка на сериала по BBC TV - The Outlaws, преди актьорът Кристофър Уокън да го заличи като част от сценария

Истинската самоличност на Банкси никога не е била разкривана, но интервюто дава на феновете му, сред които има много известни личности, рядък шанс да чуят гласа му.

През лятото на 2003 г. художникът, който по това време е на 20 години, разговаря с Уенч, бивш кореспондент BBC, по повод откриването на изложбата на Банкси "Turf War" в Източен Лондон.

Редактирана версия е излъчена през юли същата година в програмата PM на BBC. Не всички материали обаче са използвани.

Много години по-късно Уенч слуша подкаста The Banksy Story и това го подтиква да възстанови цялото интервю на минидиск в дома си.

Банкси създаде нови графити върху стени на разрушени сгради в УкрайнаАртистът е рисувал върху сгради в Бородянка

Неизвестните досега материали включват защитата на Банкси на вандализма като изкуство. "Не съм тук, за да се извинявам за това", казва той.

"Това е по-бърз начин да изразиш мнението си, нали? По същия начин, по който майка ми приготвяше неделно печено всяка неделя и казваше: "отнема часове да го направиш, минути да го изядеш". А в наши дни тя яде ястия от микровълнова фурна за един човек и изглежда много по-щастлива. Всъщност и аз подхождам по същия начин към изкуството."

Когато го подтикват да отговори на въпроса дали графитите са вандализъм и незаконни, Банкси има следния съвет към хората:

"Излезте навън! Разрушавайте нещата! Забавлявайте се!", казва той и добавя, че други хора могат да променят творбата ви или дори да се отърват от нея.

Почти унищожена картина на Банкси се продаде за 25 млн. долараЧастично повредена картина на британския художник Банкси се продаде на търг за рекордната сума от 25.4 милиона долара

Банкси става известен с поредица от графити, които се появяват по сгради в цялата страна и се отличават със сатирични мотиви.

Той е един от най-известните художници в света, но въпреки това предпочита да запази самоличността си, поне официално, неизвестна.

През 2018 г. той смая света на изкуството, когато картината му "Момиче с балон" се "самоунищожи" в Лондон, веднага след като беше продадена на търг.

Първоначално картината е нарисувана с шаблон на стена в Източен Лондон и е безкрайно възпроизвеждана, превръщайки се в едно от най-известните изображения на Банкси, допълва BBC.