Банкси, Франсиско Гоя, Пабло Пикасо.

Гениите си поделят място на стените в нов музей в Барселона.

Всички те имат една незавидна обща черта: сблъсквали са се с жестока цензура.

Музеят на забраненото изкуство (Museu de l'Art Prohibit), който беше открит в Барселона преди седмица, представя единствената в света колекция от произведения, които са били забранени от властите или дори от самите художници, разказва Euronews.

Доналд Тръмп с миниатюрен пенис, похотливо облизваща банан дама и чифт високи токчета върху мюсюлмански молитвени килимчета са сред еклектичната смесица от произведения на изкуството, събирана в продължение на 5 години от испанския журналист и бизнесмен Татхо Бенет.

От произведения, смятани за религиозно богохулство, до картини или скици, засягащи сексуални табута и политическа и социална критика - изкуството не се плаши от нищо.


Twitter/ Museu de l’Art Prohibit

Това, което придава на изложбата допълнително предимство, е, че до всяка картина, видеоклип или скица има обяснение на обществената реакция. То често е илюстрирано със заглавия от съвременни вестници или цитати от публикации.

Карлес Гера, куратор на изложбата, която включва 200 творби, казва, че музеят събира случаи на цензура, при които художници са били нападани, насилвани или преследвани. "Доста шокиращо е да се види, че цензурата не е толкова безобидна. Цензурата непрекъснато се развива", казва той пред Euronews. "В същото време има постоянна реакция от страна на обществеността, която не се примирява с нея и подкрепя правото на съществуване на това изкуство."

Изложбата се опитва да придаде контекст, като покаже реакцията към противоречивите творби.

В момент, когато войната между Израел и Хамас бушува, Гера заяви, че не се притеснява от евентуална реакция на творбите в изложбата, които критикуват мястото на жените в исляма или присъствието на палестински художник.

"Silence Rouge et Blue" на Зулиха Буабдела се състои от 30 молитвени килимчета, всяко от които е украсено с чифт обувки с пайети.

В друг раздел на изложбата е показано видео на палестинската художничка Лариса Сансур. Творбата й "Национална държава" представя "палестинска държава, възкръснала от пепелта на мирния процес".

Скиците на Гоя "Los Caprichos" отбелязват важен момент в критиката, тъй като испанският майстор решава да не ги показва. "Гоя е първият, който прилага автокритиката, автоцензурата. Творбите му са за испанското общество и отношението му към теми като религията", казва Гера.

"Той изоставя Испания и отива в Бордо, Франция, където умира. Става първият велик автокритик".

Откровените сексуални рисунки на Пикасо предизвикват критики през 1968 г., когато Руската православна църква иска плакатите с тях да бъдат премахнати от обществени места, за да се предпазят децата от "такава дегенерация".

В друга част на изложбата е представена серия от творби на бивши затворници от Гуантанамо - прочутия затвор в Куба, където са изпратени заподозрени за атентата на 11 септември. На една от тях Статуята на свободата потъва във вода. Творбите предизвикаха възмущение, когато бяха показани в САЩ през 2017 г.


Twitter/ Museu de l’Art Prohibit

Не е изненадващо, че сексът заема видно място в музея.

Снимката на британския фотограф Тери О'Нийл, на която Ракел Уелч позира на разпятие, е особено стряскащо изображение.

Творбата е създадена, след като филмовата звезда заявява, че се чувства като "разпъната на кръст" от медиите заради ролята си във филма "Един милион години преди Христа" от 1966 г., в който кожените ѝ бикини предизвикват вълнение сред публиката. О'Нийл признава, че се е страхувал да публикува снимката в портфолиото си.

Политиката също заема важно място в изложбата.

Голият Доналд Тръмп с малък пенис е обект на "Да направим Америка отново велика" на Илма Гор, която имитира фразата от предизборната кампания на бившия президент на САЩ.


Twitter/ Museu de l’Art Prohibit

Версия на надписа Arbeit Macht Frei, с който са посрещани затворниците в концентрационния лагер Аушвиц, е представена заедно с брадви и други инструменти.

Когато през 2009 г. крадци открадват оригинала, те се опитват да го продадат за 150 000 евро. Кубинката Таня Бругера изработва своя версия, за да разсъждава върху историята и нейните препрочитания и става обект на цензура в собствената си страна.

Изображение на покойния испански диктатор Франсиско Франко го показва облечен във военна униформа, но натъпкан в автомат за кока-кола. Това е забавният поглед на Еухенио Мерино към човека, чиято сянка десетилетия тегне над страната.


Twitter/ Museu de l’Art Prohibit

Точно до снимката на Франко е макет на покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин в кутия с формалдехид, като поглед към акулата на Деймиън Хърст ("Физическата невъзможност на смъртта").

Творбата на Саддам се нарича "Акула" и е създадена от чешкия художник Давид Черни, който е вкаран в затвора за кратко, за това, че е нарисувал творба, напомняща за руското нахлуване в Прага през 1968 г.

Творчеството на Банкси е представено в раздел, в който са показани и серия плакати, използвани от "Амнести интернешънъл" за разгласяване на тежкото положение на политическите затворници. Фигурата на полицай с пистолет и усмихнато лице е типична за загадъчния художник.

Изложбата няма краен срок, допълва Euronews.