„Изхвърлете данните. Унищожете моделите. Започнете отново."

За Матю Бътърик това е един от желаните резултати от съдебните дела, които той и адвокатската кантора Joseph Saveri водят срещу най-големите имена в сферата на генеративния AI.

Бътърик и Савери са адвокатите, представляващи комика Сара Силвърман и други автори в дела срещу OpenAI и Meta, в които се твърди, че компаниите са обучавали моделите си върху текст, защитен с авторски права, от пиратски източници. Те са завели подобни дела срещу Stability AI, Midjourney и DeviantArt за генериране на изображения с изкуствен интелект и обвиняват Github на Microsoft в нарушаване на лицензионните условия за отворен код, пише Fast Company.

Мисията на адвокатите е да гарантират, че писателите, художниците и творците ще запазят контрол върху използването на техните произведения от генеративната технология.

Емоциите като измерими данни: Редно ли е AI да анализира чувствата ниСлужителите често не знаят, че компанията им използва технологията, докато те са на работа. Не съществува изискване работодателите да ги информират.

С рязкото нарастване на популярността на AI, се появяват и опасенията за нейното въздействие върху творческите индустрии.

Холивудската Гилдия на американските писатели и Гилдията на актьорите започнаха едновременни стачки, като се застъпиха за регулации по отношение на използването на AI в техния занаят.

Критики към методите на обучение на изкуствен интелект и икономическите последици се появиха в различни творчески сектори - от филми, подкасти и музика до превод, журналистика, графичен дизайн, копирайтинг и типография.

Гилдията на авторите събра над 15 000 автори, за да изпратят петиция до компаниите, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект с искане за компенсации и лицензионни споразумения за използването на данни за обучение.

Пред Wired, Бътърик заявява: "Не искам да го наричам кампания срещу AI, искам да го нарека човешка съпротива".

Анимиран аватар с глас на човек - отключва ли Microsoft кутията на Пандора?Microsoft признава рисковете, свързани с подобни технологии, познати като Deepfake

Макар че технологичните компании печелят повечето правни битки, мисията на Бътърик може да окаже значително влияние върху по-широкия дискурс.

Скорошни събития показват, че позицията относно справедливото използване на технологията набира сила.

Wired дава пример за висш ръководител в Stability AI, който подаде оставка заради конфликт относно това, че компанията използва нелицензирани данни за обучение, защитени с авторски права.

В оставката си той изтъква, че музиката, генерирана от изкуствен интелект, е потенциален конкурент на тази, създадена от хора.

Попитан от Wired за перспективите относно бъдещето на изкуствения интелект, Бътърик отговаря: "Вече сме разговаряли с адвокати в Швеция, Дания, Германия и Австралия. Това се случва навсякъде.".

Към този момент Бътърик се подготвя за две нови съдебни дела срещу Github и OpenAI.

Със Савери споделят, че търсят вариант, който да предоставя на артистите възможност да участват в обучението на AI и срещу компенсация.

Fast Company твърди, че това ще изисква повече прозрачност от компаниите за изкуствен интелект, които все по-често не предоставят данни за обучението на инструментите си.