Ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО няма да бъде завършена навреме, за да може страната да се присъедини на срещата на външните министри на Алианса следващата седмица.

Турция вече е уведомила военния съюз за това, съобщиха двама запознати източници, цитирани от Reuters.

Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за НАТО, за да проведе допълнителни разговори по темата.

Външните министри на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 28-29 ноември - среща, която някои представители на западния отбранителен блок се надяваха да отбележи присъединяването на Швеция.

Ердоган внесе в парламента протокола за присъединяването на Швеция към НАТОСъгласно процедурата документът, ще бъде разгледан в комисията по външни работи и ако бъде одобрен, ще се внесе за гласуване от целия парламент

И Швеция, и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна.

Тогава президентът Тайип Ердоган възрази срещу двете искания заради това, че според него скандинавските страни защитават онези, които Турция смята за терористи, както и заради търговското ембарго в областта на отбраната.

През април Турция одобри кандидатурата на Финландия, но накара Швеция да изчака.

Предяви искания тя да предприеме повече стъпки за ограничаване на местните членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична група от Европейския съюз и САЩ.

В отговор Стокхолм представи антитерористичен закон, който обявява членството в терористична организация за незаконно, като в същото време отменя ограниченията за износ на оръжие за Турция.

Исторически обрат: Ердоган ще подкрепи кандидатурата на Швеция за НАТО

Стокхолм твърди, че е спазил своята част от подписаното миналата година споразумение.

За да бъде ратифициран, законопроектът трябва да бъде одобрен от турската комисия по външни работи, преди да бъде подложен на гласуване в целия парламент, което може да стане след дни или седмици.

След това Ердоган ще го подпише като закон, за да приключи процеса, чиято продължителност разочарова съюзниците на Анкара и поставя на изпитание западните ѝ връзки.

Докато членката на НАТО Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се счита за основната пречка пред присъединяването на страната, допълва Reuters.