В над хиляда населени места все още няма подаване на ток, заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Денков свика по-рано днес извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области. Над 100 души са били освободени тази нощ от снежни капани, съобщи Денков.

По думите му това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира в момента. Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи тази нощ и сутринта, каза още премиерът.

Преди два дни Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреди, че наближава тежка метеорологична обстановка, свързана с рязко влошаване на времето и комбинация от тежък мокър сняг и ветрове. При настоящата ситуация такава промяна в обстановката води до скъсване на много жици, падане на електрически стълбове, тъй като мокрият сняг ги обледява, чупят се клони, падат дървета от комбинацията от мокър сняг и ветрове, каза Николай Денков.

Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но бързо в този случай означава наличните екипи да имат достатъчно време, за да могат да отстранят всички повреди, а те са стотици по електрозахранването, да могат да се изчистят всички пътища, а ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България, добави премиерът.

Продължава разчистването на пътищата, но има няколко области, в които това е изключително трудно, защото снеговалежът продължава, комбиниран със силни ветрове. Няма как да има чисти пътища, докато не се подобри метеорологичната обстановка. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко и в следващите часове, каза министър-председателят.

По думите му пожарната има готовност да помогне навсякъде, но трябва време, защото няма как да се реагира едновременно на стотици сигнали. Мобилизирани са всички екипи на аварийните дружества. Където има силен вятър и продължава снеговалежът, няма как екипите да оправят жиците, защото има опасност за живота на електротехниците. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии, това изисква време, обясни Николай Денков.

Според него, ако искаме да бъдем по-стабилни по отношение на електропреносната мрежа, трябват по-сериозни инвестиции, което ще отнеме години.

Обявено е бедствено положение в няколко области. Събираме информация за това как ще протече учебният ден в понеделник, каза още премиерът.

През последните дни в редица области са паднали валежи, които надхвърлят два пъти и половина-три пъти месечната норма. Според Денков това не е необичайно, но създава проблеми. Във Враца, Плевен, Велико Търново, Разград има снежна покривка между 36 и 43 см снежна покривка, в София – между 25 и 35 см, каза още Денков.

Денков, Пеевески и лопатите

"Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера, аз го призовавам, ако иска, той да излезе със снегорин, лопата и да почисти снега. Ролята на институциите е да видят къде има нужда от допълнителна подкрепа и да я осигурят", каза Денков по повод коментара на Делян Пеевски от ДПС.

По-рано днес той призова премиерът и министрите да слязат при бедстващите хора. "Да напусне топлия и уютен кабинет, заедно с министрите да бъде там, в снега, където хората бедстват и да направи необходимото така, че минимална снежна покривка да не се превръща в бедствие за хората и държавата - без ток, с непроходими пътища и прекъснати комуникации", каза Пеевски.


Той изрази недоумение, че премиерът е свикал извънредно заседание на Министерския съвет (МС) онлайн. "Г-н Премиер, сняг онлайн не се чисти! Нито се отстраняват аварии на електропреносната мрежа в онлайн заседание на МС", добави Делян Пеевски.