Според ново проучване на Pew Research жените все още не са достатъчно представени на най-високоплатените работни места, които обикновено носят над 100 000 долара годишно, в сравнение със средната заплата от 41 000 долара, съобщава Fast Company.

Разликата в заплащането при мъжете и жените намалява, но остават други неравенства - от свободното време до това кой се реализира в най-добре платените професии.

Ето кои са най-високоплатените професии в САЩ през 2021 г:

Лекари

Главни изпълнителни директори и публични администратори

Зъболекари

Риск анализатори

Физици и астрономи

Адвокати

Мениджър продажби

Фармацевти

Пилоти на самолети и навигатори

Петролни, минни и геоложки инженери

Жените са недостатъчно представени на девет от десетте най-добре платени работни места.

Единственото изключение е фармацията, където нежният пол формира 61% от работната сила.

"Фармацевтите са и единствената професия в топ 10, в която жените съставляват мнозинство. Това би могло да се дължи на факта, че тази област предлага гъвкаво работно време, среда на сътрудничество и благоприятни за семейството политики", пишат авторите на проучването.

$250 на час, от дистанция, без образование: Най-търсената работа в САЩMаркетинг мениджър е сред най-бързо развиващите се професии в САЩ

Дялът на жените при зъболекарите се е увеличил повече от четири пъти от 80-те години на миналия век насам (от 7% до 33%).

При лекарите е почти три пъти повече (от 13% на 38%), а при адвокатите - от 14% на 40%.

Въпреки това жените все още съставляват по-малко от 10% от специалистите по продажби и геолозите, а 7% от пилотите са жени в сравнение с 2% през 80-те години.

Понастоящем 52% от получилите диплома по право са жени в сравнение с 30% през 1980 г., 50% от магистрите са жени в сравнение с 23% през 1980 г.