Графитът на Банкси, който се появи малко след като гражданите на Великобритания гласуваха за Брекзит, е унищожен.

Голяма част от сградата, на която той беше нарисуван, е съборена, съобщава CNN.

Произведението на изкуството, оценено на около 1 млн. паунда (1,2 млн. долара), се появи за първи път в крайбрежния град Дувър през 2017 г., годината след спорния референдум дали Обединеното кралство да напусне ЕС.

Графитът върху сградата на Castle Amusements, изобразяваше работник, който отчупва една от 12-те жълти звезди върху синьото знаме на ЕС.

През 2019 г., стенописът, който вече се беше превърнал в туристическа забележителност, изчезна за една нощ, след като беше покрит с бяла замазка.

Въпреки опитите за евентуалното му възстановяване, той вече е загубен безвъзвратно, тъй като сградата е разрушена като част от нов проект за конкретната локация. Според местните власти новото строителство ще включва културни и обществени съоръжения, както и жилищни сгради.

Банкси създаде нови графити върху стени на разрушени сгради в УкрайнаАртистът е рисувал върху сгради в Бородянка

В изявление до CNN, говорител на Градския съвет на Дувър заяви: "Преди да разреши събарянето и след като се възползва от професионален съвет по въпросите на опазването, местната управа установи, че стенописът на Банкси не може да бъде запазен без значителни разходи за местните данъкоплатци, дори ако това е технически възможно."

В подробно обяснение на проекта, публикувано в официалния уебсайт, съветът заявява, че не е участвал в покриването на стенописа със замазка.

Въпреки това изпълнителят на проекта DDS Demolition "се опитва да провери дали творбата на Банкси може да бъде запазена по някакъв начин". Затова "няма сигурност" предвид лошото състояние на мазилката", допълват още властите.

Кой е Банкси? Интервю отпреди 20 г. разкрива самоличността на художникаВ записа от 2003 г. репортерът на британската медия Найджъл Уенч го пита дали се казва

Компанията, отговорна за разрушаването на сградата поема всички допълнителни разходи, което означава, че при успех произведението на изкуството ще се счита за нейна собственост.

В имейл CNN неин говорител заяви, че възстановените части от стенописа в момента "се оценяват". "DDS полагат всички усилия да спасят произведението на изкуството, за да може обществото да му се наслади", добавят от компанията.

Банкси, чиято самоличност все още е неизвестна, не е коментирал публично събарянето.

Картината на Банкси, която почти се самоунищожи, се продава 5 пъти по-скъпоКартина на Банкси, която стана известна, след като почти се самоунищожи, точно след като беше продадена на търг, отново излиза на пазара. И този път на пет пъти по-висока цена от първоначалната

Въпреки че пазарната стойност на творбите му се покачва през последните години, той продължава да твори на обществени места, което прави опазването им почти невъзможно, отбелязва CNN.

"Шпионска кабина", един от най-известните стенописи на Банкси, изобразяващ трима тайни агенти, обградили телефонна кабина със звукозаписна техника, беше унищожен през 2016 г. През 2018 г. художникът унищожи с шредер една от собствените си творби – момиче с червен балон, миг след като беше продадена на търг за 1,4 млн. долара.