„Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в края на годината по отношение на влизането ни в Шенген. Всъщност най-големият риск се намира в ето тук, в тази зала. Надявам се той да не се реализира.“

Това каза премиерът Николай Денков на въпрос от "Продължаваме промяната - Демократична България" за напредъка на България по отношение на присъединяването към шенгенското пространство по време на петъчния блиц контрол в парламента.

"Имаме изключително положителен доклад, който излезе буквално вчера, който отново потвърждава, че от гледна точка на мисията, организирана от ЕК с участието на представители от Австрия и от Нидерландия, ние покриваме абсолютно всички критерии по отношение на приемането в тази зона", заяви Денков, цитиран от БНР.

„Присъединяването на страната към Шенгенското пространство остава един от най-важните приоритети за България“, каза Денков. „Успяхме да оформим ясни аргументи защо има ползи за държави като Австрия и Нидерландия страната ни да е в Шенген, да покажем напредъка по отношение на законодателната програма и че сме заздравили охраната на границите.", посочи още той.

Премиерът се обърна към Народното събрание с призив да се приеме необходимата законодателна програма по пътя ни към Шенген. "Това, което остава, е да работим по същия начин - по антикорупционната комисия, промените в Конституцията, да продължим с дипломатическите усилия, без да създаваме напрежение", каза Денков.

„Моментът Тръмп“, победата на Вилдерс и възходът на европейските популистиРезултатите са шок за много европейци и показват, че ситуацията на Стария континент продължава да се променя

Малко по-рано премиерът направи изявление пред журналисти, в което упрекна партньорите в управлението ГЕРБ, че демонстрират начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен за развитието на България и който би могъл да попречи за влизането на страната в Шенген.

Той визира гласуването в четвъртък на подуправител на Националната здравноосигурителна каса, при което ГЕРБ наложи своя кандидат, който беше избран в Народното събрание с гласовете на ДПС и решаващото неучастие на "Възраждане" в гласуването.

„Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока“, коментира Денков пред журналисти на въпрос за избора на подуправител на НЗОК. По думите му това е залогът и затова емоциите са малко по-високи.

Денков заяви, че с избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на здравната каса са нарушени два принципа.

Първият е да не се назначават хора с проблемна биография, а според "ПП - ДБ" за Мавров има данни от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), които го уличават в лобизъм за частни болници. ГЕРБ отрича Мавров да е разследван.

"Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че е лобирал по начин, който изисква проверка", заяви премиерът. Той посочи, че данните от агенцията по сигурността са известни на ГЕРБ и ДПС, защото още миналата седмица е поискал да бъдат изпратени до председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Вторият проблем, каза Денков е, че „договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи - трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни, но вчера силово, със съдействието на „Възраждане“ ГЕРБ и ДПС избраха този човек“.

От две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията, заяви още Денков.

Заради напрежението Денков каза още, че единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме "на една ръка" разстояние от Шенген.