Министърът на финансите Асен Василев заяви, че са имали изпреварваща информация за това, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас. Радвам се, ча са обявили това. Както знаете, ние имахме изпреварваща информация, че този процес е започнал в края на септември и началото на октомври, коментира Василев пред журналисти на граничния пункт "Капитан Андреево", цитиран от БТА.

Всяка една компания има възможността и правото да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи, посочи Василев. Той поясни, че от гледна точка на българското правителство рафинерията трябва да бъде подсигурена чрез представител на държавата, така че тя да продължи да оперира по възможност със стратегически инвеститор и българският интерес да бъде защитен.

Василев увери, че няма риск България да остане без горива в тази ситуация. "Ако искате да продавате нещо, искате то да е печелившо и да работи", коментира министърът.

Не мисля, че има някаква дискриминация към дружеството, ние спазваме стриктно законодателството, което е прието от парламента, каза Василев в отговор на въпрос.

Според Василев „Лукойл Нефтохим“ всява страхНяма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас, каза финансовият министър

По-рано днес "Лукойл Нефтохим Бургас" съобщи, че Групата "Лукойл" е започнала работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на предприятията си на територията на България.

От компанията заявяват, че "предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността" с помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса.

От там посочват още, че Групата "Лукойл" активно инвестира в развитието на активите си в България вече повече от 20 години. В частност, инвестициите в нефтопреработвателния завод в Бургас, надхвърлящи 3,4 млрд. щатски долара, превърнаха предприятието в една от най-екологичните и високотехнологични рафинерии в Европа. Освен това е създадена модерна пласментна мрежа, включваща 220 бензиностанции и 9 нефтобази, както и предприятия за бункероване на кораби и въздухоплавателни средства. Осъществявайки дейността си в България, Групата традиционно поддържа високи световни стандарти на корпоративна и социална отговорност, пише в съобщението.

От компанията заявяват, че преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната.

"Изкуствено раздухваната политическа буря около предприятието на голяма международна търговска структура, спрямо която няма наложени санкции на Европейския съюз и САЩ, и която изпълнява всички свои задължения пред държавата и работниците си, вреди на бизнеса на компания "Лукойл", на инвестиционния климат в България, неумолимо руши имиджа на Републиката в очите на световния бизнес, негативно влияе върху приходите в държавния бюджет", изтъкват от компанията.

"Лукойл" ще информира държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "Лукойл" за по-нататъшните действия на компанията по отношение на активите й в България.

БТА припомня, че в Народното събрание вече е в ход приемането на законови промени, с които се предлага вносът на руски петрол да отпадне в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г.

Според финансовия министър Асен Василев пълното падане на дерогацията за руския петрол не би следвало да се отрази на българския пазар. Според Василев няма основание на този етап да се повишават цените на горивата у нас.

Преди около две седмици от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД предупредиха, че отмяната на новите квоти за износ на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 година.