Разработването на изкуствен интелект и опасенията за неговата безопасност продължават да се развиват с бързи темпове, а нормативна уредба все още не е въведена и дори не е близо до въвеждане.

„Най-новото индустриално решение на този проблем идва с любезното съдействие на IBM и Meta, които обявиха създаването на AI Alliance, чиято мисия е съсредоточена върху насърчаването на отворена общност и даването на възможност на разработчиците и изследователите да ускорят отговорните иновации в областта на AI, като същевременно гарантират научна строгост, доверие, безопасност, сигурност, разнообразие и икономическа конкурентоспособност", пише Engadget.

Част от тази дейност ще включва усилия за разширяване на броя на моделите на AI с отворен код - такива с публичен изходен код - което е точно обратното на частните модели на компании като OpenAI и Google.

Могат ли големите AI модели да се превърнат в екологичен проблем?Според изследователи генерирането на една снимка има въглероден отпечатък колкото зареждането на смартфон


Именно отвореният достъп е ключов стълб на AI Alliance.

"Вярваме, че е по-добре, когато AI се разработва открито - повече хора могат да получат достъп до ползите, да създават иновативни продукти и да работят за безопасността", казва в изявление Ник Клег, президент по глобалните въпроси в Meta. "AI Alliance обединява изследователи, разработчици и компании, за да споделят инструменти и знания, които могат да помогнат на всички нас да постигнем напредък, независимо дали моделите се споделят открито или не. Очакваме с нетърпение да работим с партньорите си, за да напреднем в развитието на най-съвременните постижения в областта на AI и да помогнем на всички да разработват отговорно."

В съобщението си AI Alliance посочва, че ще "започне или подобри" всички проекти с конкретни цели, като например разработване на критерии, които да гарантират отговорното създаване на системи за AI. Тази стъпка трябва да включва създаването на каталог от проверени инструменти и да се застъпва за това разработчиците да ги използват.

Meta налага етичен подход за обучение на своя водещ AI асистентMeta AI е най-значимият продукт сред първите ориентирани към потребителите AI инструменти на компанията


Наред с други инициативи, тя планира да се съсредоточи и върху безопасността и прозрачността, включително създаване на образователни ресурси, които информират обществеността и политиците за многото аспекти на AI, или стартиране на инициативи и събития, които подчертават начините за безопасно разработване на технологията.

Към IBM и Meta се присъединяват над 50 организации и образователни институции от цял свят като Intel, NASA, Cleveland Clinic и Yale University. OpenAI, създателят на ChatGPT, не е сред учредителите.

IBM и НАСА разработват AI система в областта на климата

Но това не е единствената мащабна инициатива, свързана с изкуствения интелект, в която IBM влиза. Компанията ще си партнира с НАСА за създаването на модел на AI за приложения в областта на времето и климата, като съчетават своите знания и умения в областта на науките за Земята и изкуствения интелект.

„Кръстникът на AI” смята технологията за екзистенциален риск за човека Той не отхвърля изкуствения интелект като цяло, но призовава за емпиричен подход към неговото развитие


Двете организации казват, че техният модел трябва да предложи "значителни предимства пред съществуващите технологии". Настоящите модели на AI като GraphCast и FourCastNet вече генерират прогнози за времето по-бързо от традиционните метеорологични инструменти. Но, както IBM отбелязва, това са по-скоро емулатори на AI, отколкото основни модели. Емулаторите на AI могат да правят прогнози за времето въз основа на набори от данни за обучение, но нямат приложения извън това, докато очакванията са проектът на НАСА и IBM да добави значителни допълнителни възможности на съществуващите системи.