През последните месеци се появяват различни проучвания, свързани със стойността на изкуствения интелект на работното място. Много от тях показват, че AI помага на компаниите в производителността, правейки служителите по-бързи и ефективни.

Това подтиква AI оптимистите да предвиждат икономически бум, а песимистите - да се тревожат за бъдещето на работните места.

Зад всички числа в проучванията обаче стои по-важният въпрос: не колко AI помага в офиса, а на кого помага – и защо, пише в коментар Business Insider.

Анализирайки различни проучвания, един от изводите, до които стига изданието, е, че AI ни прави по-продуктивни по необичаен начин. Технологията не помага на всички да станат по-добри в работата си. В повечето случаи тя стимулира работниците, които се справят по-зле в работата си, като в същото време не помага никак или дори пречи на тези, които са продуктивни по начало.

С други думи, AI повишава общата производителност, като смекчава разликата между високопроизводителните и нископроизводителните служители, пише BI и посочва въздействието на технологията в шест различни области на работа:

Творческо писане

Изданието разказва за проучване, в което изследователите възлагат на хората да напишат кратък разказ с помощта на изкуствен интелект за генериране на идеи, а след това да направят същото без него.

Писането на тези, които нямали творческа искра преди това, станало с 11% по-иновативно и с 23% по-приятно за прочит с помощта на изкуствен интелект. Но инструментът не бил от полза за тези, които вече били креативни сами по себе си.

ChatGPT на една година: Големият пробив, който разтърси технологичния святПрез изминалите 12 месеца ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света

Офис комуникация

Изследователите карат участниците да изпълнят задачи като писане на прес съобщения, подготовка на кратки доклади, деликатни имейли. В резултат на това, достъпът до AI прави всички по-бързи в тези дейности, независимо от нивото на уменията им, средно с 37%. Що се отнася до качеството на написаното, технологията помогнала най-вече на хората с ниски постижения.

Кодиране

Проучването сочи, че софтуерните инженери с по-малко години професионален опит в писането на код се възползват много повече от достъпа до GitHub Copilot, асистент за кодиране с AI, отколкото ветераните в професията.

Управленско консултиране

Изследователите оценяват професионалните консултанти по 18 задачи, изискващи ключови знания, подобни на тези, които те действително изпълняват в работата си. Достъпът до GPT-4 повишава резултатите на хората, имащи ниски познания с 43%, докато при хората с високи резултати подобрението се равнява на 17%.

Юридически факултет

Изследователите провеждат изпит на студенти по право с и без GPT-4. Студентите с най-лош успех от класа получават голямо подобрение на резултатите. Но достъпът до инструмента има обратен ефект при другите, като влошава оценките на учениците от горната част на класа.

AI на DeepMind разкрива потенциала на хиляди нови материалиОткриването и синтезирането на нови материали е скъп и продължителен процес

Кол център

Проучването измерва ефекта от адаптиран инструмент за изкуствен интелект, който е въведен във функциониращ кол център. Начинаещите и нискоквалифицираните работници стават с 34% по-продуктивни, докато тези с повече опит и умения не виждат особени ползи. Достъпът до AI дори леко попречил на най-добре представящите се по някои показатели, като например качеството на разговорите.

Въпреки че повечето от проучванията са хипотетични експерименти, което прави изводите им трудни за екстраполиране в реалния свят, общият извод е, че новото поколение AI инструменти намалява разликите в производителността на труда.

Което ни води до въпроса за по-широките последици от проучванията.

Ако AI повишава производителността на слабо представящите се, поставяйки ги на равна нога със суперслужителите, как това ще промени професионалната сцена?

Една от възможностите е, че изкуственият интелект може да помогне намали нарастващата пропаст при неравенството в доходите – и то не само в рамките на професиите, а между тях. Разработчиците на софтуер в САЩ печелят средно 5,5 пъти повече от работниците в заведения за бързо хранене.
Ако изкуственият интелект наистина улеснява преквалифицирането на хората, тогава наистина ще започнем да виждаме как разликата в доходите намалява, посочва Business Insider.

Ако програмистите станат кентаври: Ще замени ли AI най-търсените таланти?Какво ще стане, ако в крайна сметка AI поеме всичко, което обичаме в работата си

Разбира се, има и по-лош сценарий, по който AI може да намали неравенството в заплащането: като свие възнагражденията на хората с най-високи доходи, без да направи много за повишаване на заплатите на тези на дъното. С нарастването на производителността работодателите може да изберат да приберат печалбите за себе си, като намалят тавана на заплатите, вместо да увеличат прага им.

Ще започнат ли компаниите да плащат една и съща заплата на всички, които работят определен тип работа, независимо от разликите в образованието и опита им? Ще останат ли повишенията на заплатите в миналото? И ако мениджърите в момента прекарват голямата част от времето си в обучение и управление на най-слабо представящите се, какво се случва с работата им, когато не останат най-слабо представящи се?

Разбира се, все още никой работодател не мисли да се лиши от най-опитните, талантливи и скъпо платени служители. Повечето дори планират да наемат повече експерти, които могат да се справят с неща, които все още са твърде трудни за изпълнение от машини, коментира Business Insider.
Тази тенденция обаче може да не продължи вечно. И да дойде време, в което да си добър в работата си вече няма да предлага защитата и предимствата, както преди.