Работата на Народното събрание е да приема бюджета, законите. Ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, имаме проблем.

Това каза премиерът Николай Денков в отговор пред журналисти на заканите на ГЕРБ от по-рано днес, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията. Реакцията на ГЕРБ дойде след като стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста.

"Не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министър", каза още Денков. Той заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Отстраняването на Димитров се случва, след като в края на ноември здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че най-голямата спешна болница в България - "Пирогов", е в лошо финансово състояние. Хинков коментира тогава, че одит, извършен в лечебното заведение в периода юни 2022 - юли 2023 г., показва финансови нарушения в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Денков посочи, че министърът на здравеопазването го е информирал за одитния доклад още миналата седмица. Допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение.

Премиерът заяви, че освобождаването на директора на „Пирогов“ е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция по повод освобождаването на директора.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“, посочва БТА.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. „Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил“, заяви министър-председателят.

„Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват“, призова Денков.

Премиерът каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон“. Денков допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.