Ако можехме да си представим предстоящата година, какъв цвят щеше да бъде тя?

Тази абстрактна мисъл е въпросът, който вълнува експертите от Pantone Color Institute по това време на годината.

За да намерят отговора, те проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология, за да направят своя избор, пише CNN.

И така, според експертите, нюансът, който ще определя 2024 г., е "Peach Fuzz" - лек, плодов, внушаващ усещане за мир и спокойствие.

"Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", обяснява специалистът по цветове на Pantone Лейтрис Айзман.

"Това е топъл и уютен нюанс. И е много приятен. Смятаме, че в момент като този тактилността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете си.", допълва експертът.

Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано, където водещи са италиански къщи като Gucci, Jil Sander и Sportmax, допълва CNN.

На афтърпартито на Vanity Fair за наградите "Оскар" през март тази година Хилари Дъф носеше рокля в прасковен цвят на Dolce & Gabbana. Малко след това Ума Търман присъства на наградите Women Making History Awards в рокля от габардин Prada за есен-зима 2023 г. в същия цвят.

Но процесът на проучване за избор на цвят е кумулативен и не е достатъчно просто да се разгледат последните итерации на нюанса, казва Айзман.

За сезон пролет-лято 2016 г. например, кралят на сивото Джорджо Армани пусна запомняща се колекция, в която по-голямата част от артикулите преливаха в сьомга над характерното за марката пастелно сиво.

Скъпо, оскъдно, дръзко: Как се обличат богатите на луксозните си яхтиКогато става въпрос за яхтена мода, няма как да не отбележим Джеф Безос и любимата му Лорън Санчес, които цяло лято са в центъра на вниманието с тяхната Koru

Последният път, когато видяхме Бионсе на Met Gala през 2016 г., тя също беше в прасковено. Макар че роклята с буфан ръкави на Givenchy срещна сериозна критика, тя се оказва ключов момент за екипа на Pantone.

Но какво общо има един момент от червения килим през 2016 г. с духа на времето през 2024 г.?

"Смятаме, че визията на Бионсе е нещо, което продължава да въздейства и днес. Макар че сме я видели през 2016 г., това е ценна идея, която ще се развива и също ние черпим от нея. Не забравяме това, което сме виждали преди.", обяснят експертите от института.

Кодиран лукс: В гардероба на милиардерите Рой от Гардеробите на актьорите са прекалено шикозни благодарение на опростения си характер

Оттогава насам цветът е носен на червения килим от редица знаменитости.

Флорънс Пю носеше рокля на Chloé в този нюанс за френската премиера на "Малки жени" през пролет-лято 2020 г., а прасковената рокля на Oscar de la Renta на Зоуи Кравиц на наградите SAG през 2020 г., влезе в заглавията заради класическия си винтидж вид.

"Смятаме, че прасковеното е носталгичен цвят", казва Айзман. "По-често това е женски цвят. И все пак, вече е адаптиран и навлязъл в мъжкия гардероб. Мисля, че това говори за модерността на този нюанс."


GettyImages

Няма по-категорично доказателство за това от избора на Дуейн "Скалата" Джонсън за Оскарите през 2023 г. Неговият смокинг Dolce & Gabbana беше в перфектния нюанс на Peach Fuzz, при това от присъщо тактилната сатенена материя.

За още вдъхновение, вземете пример от Риана и прасковената кожена мини рокля, която тя носеше в напреднала бременност през 2022 г., на ревюто Off-White в Париж.


GettyImages

Тази година се навършват и 25 години от инициативата на Pantone "Цвят на годината", допълва CNN.

Психологията на цветовете, която стои зад последните три избора на Айзман и нейния екип, се корени в издръжливостта, оптимизма, смелостта и силата, препращайки към нашето бурно съвремие.

Защо Pantone превърна цвета на 2023 г. в преживяване на стойност $1 млн.Технологии за потапяне във виртуални светове помагат на посетителите да изследват собствените си емоции, свързани с магента

Но улавянето на колективното настроение дори в атмосфера на объркване и тревога е позната територия за Pantone. Неслучайно, първият цвят на годината е небесносиньото през 1999 г.

"Беше прекрасно, изпълнено с надежда, с всички онези неща, които изпитваш, когато мислиш за бъдещето. Но имаше и страх, че с идването на новата ера, времето може да спре. Така че, това беше нашето предизвикателство: цветът на небето, на това, което е над нас.", връща се назад във времето експертът по цветове.

Ако 1999 г. беше свързана с прегръщането на неизвестното и с мисленето в синьото небе, то за 2024 г. Pantone предписва тихо оттегляне навътре. "През 2023 г. празнувахме излизането от неразположението на последната година", казва Айзман. "Чувстваме, че през следващата година, когато атмосферата около нас се вихри толкова много, ще има нужда от тишина, спокойствие, отдих и точно това ще бъде за нас този Peach Fuzz."