Apple и нейните доставчици са си поставили цел да произвеждат над 50 милиона iPhone-а годишно в Индия през следващите две-три години. Тази бройка трябва да нарасне допълнително с десетки милиони в рамките на следващите няколко години, твърдят хора, запознати с процеса, пред Wall Street Journal.

Ако плановете бъдат реализирани, на Индия ще се пада 1/4 от световното производство на iPhone, като до края на десетилетие този процент може да се вдигне значително. Все пак Китай ще остане най-голямата производствена локация на технологичния гигант.

През последните години Apple постепенно увеличи зависимостта си от Индия въпреки предизвикателствата, включително нестабилната инфраструктура и рестриктивните трудови правила, които често правят бизнеса по-труден, отколкото в Китай. Наред с други проблеми, профсъюзите запазват влиянието си дори в благоприятните за бизнеса държави и се противопоставят на усилията на компаниите да получат разрешение за 12-часов работен ден, който доставчиците на Apple смятат за полезен в периоди на криза.

Водещи технологични компании започват производство на хардуер в ИндияОчаква се индийският пазар на ИТ хардуер да нарасне до 22,77 млрд. долара през 2027 г.

Apple и нейните доставчици, водени от базираната в Тайван Foxconn, като цяло оценяват първите етапи от навлизането си в Индия като положителни и полагат основите за по-голямо разширяване, казват източници от веригата за доставки.

Стратегията на технологичния гигант е пример за една от водещите тенденции в глобалния бизнес през последните години – желанието да се прекъсне прекомерната зависимост от Китай и да се преместят части от веригите за доставки другаде, най-често в Югоизточна и Южна Азия. Дипломатическите усилия на САЩ и техните съюзници да блокират достъпа на Пекин до модерни технологии и да укрепят връзките си с Ню Делхи допълнително ускоряват тази тенденция.

Строящият се завод на Foxconn в южния щат Карнатака се очаква да започне работа през април, а целта му е да произвежда 20 млн. мобилни телефона годишно, основно iPhone, в рамките на следващите две-три години, заявяват източниците на WSJ. Foxconn планира още един мегазавод за производство на iPhone с капацитет, подобен на този в Карнатака, въпреки че плановете за него все още са в начален етап. В съчетание с плановете за разширяване на производството в съществуващия завод на Foxconn близо до Ченай и в друг такъв, закупен наскоро от индийския конгломерат Tata, тези планове означават, че Apple възнамерява да разполага с капацитет за производство на поне 50-60 млн. iPhone-а годишно в Индия в рамките на две-три години.

Бързи и продуктивни: Apple анонсира новите си чипове M3 Те осигуряват по-високи скорости, дълъг живот на батерията и мощта, необходима за разработване на AI

Foxconn потвърди ангажимента си към Индия, като обяви на 27 ноември, че инвестира в страната еквивалента на повече от 1,5 млрд. долара.

Според изследователската компания Counterpoint миналата година глобалните доставки на iPhone са били над 220 милиона - число, което остава стабилно през последните години. Тъй като почти всички те се произвеждат в Китай или Индия, на Китай ще продължи да се пада повече от половината от производството на iPhone и след експанзията на технологичния гигант в Индия.

През тази година Apple се сблъска с редица предизвикателства в Китай, освен търговското напрежение със САЩ, включително с указанията на китайското правителство някои служители да не използват смартфони на Apple на работното си място.