Гилдията на авторите в САЩ, заедно с други организации твърдят, че е несправедливо да се обучават алгоритми за изкуствен интелект върху техните произведения без изрично разрешение. В отговор на това, технологичните компании обикновено казват, че това се смята за "честна употреба".

Анализ на Wired проследява как авторите на книги, художниците и програмистите оспорват практиката за обучение на AI модели, които възпроизвеждат умения си, използвайки техните материали като учебник.

Дебатът се фокусира върху милиардите произведения, които са в основата на впечатляващите възможности на инструменти като ChatGPT, уменията за кодиране на Copilot от Github и генератора на изображения Midjourney. Повечето от материалите, използвани за обучение на алгоритмите, са създадени от хора и много от тях са защитени с авторски права.

Човекът и AI ръка за ръка: 10 фундамента на когнитивната епохаТя бележи началото на това, което много анализатори разглеждат като Пета индустриална революция

Създателите на изкуствен интелект възприемат, че използването на произведения, защитени с авторски права, за обучение е напълно законно в рамките на понятието "честна употреба". Според тях те само заемат материалите, за да извлекат от тях статистически сигнали, а не се опитват да ги представят за свои.

Tъй като генераторите доказават, че са в състояние да създават впечатляващи имитации, творците все по-често започват да изразяват недоволство.

Обвиненията на гилдията, са че използването на авторските им материали от OpenAI и други компании води до създаването на конкурентни произведения.
"Това е силно комерсиална употреба и вредата е много ясна", казва главният изпълнителен директор на Гилдията на авторите Мери Расенбергер в интервю за Wired. "Това наистина може да унищожи професията на писателя."

AI помага на неопитните служители, но какво бъдеще вещае за най-добрите?Проучвания сочат, че в повечето случаи AI стимулира работниците, които се справят по-зле в работата си, като в същото време не помага никак или дори пречи на тези, които са продуктивни по начало

Авторският съюз изгражда инструмент, който ще помогне на компаниите, занимаващи се с генеративен AI, да заплащат за лицензиране на произведенията, с които обучават технологията си. “Има напълно етични начини за обучение на изкуствен интелект. Много е просто: трябва да получите разрешение", казва Расенбергер.

Майк Масник, главен изпълнителен директор на Copia Institute, мозъчен тръст за технологична политика, изразява друго мнение пред Wired. Генеративният изкуствен интелект е честна употреба, твърди той, като добавя че победата на гилдията не би била непременно от голяма полза за отделните автори. Той нарича самата концепция за авторското право схема, която има за цел да обогатява издателите, а не да защитава творците.

В битка с машините: Кои са адвокатите, водещи човешката съпротива срещу AIЗаедно с колегата си Джоузеф Савери, Бътърик инициира първото съдебно дело срещу GitHub

Матю Бътърик - адвокатът, подал редица искове срещу компании за генеративен изкуствен интелект - казва пред Wired, че дебатът всъщност е за технологични компании, които се опитват да натрупат повече власт - и да я задържат. "Те вече не се състезават кой ще бъде най-богат, а кой ще бъде най-могъщ", пояснява той. "Това, което не искат, е хората с авторски права да имат право на вето."