„Научна фанстастика“.

В тази категория финансовият министър Асен Василев постави предположението, че след ротацията през март лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов може да стане премиер, а той и Делян Пеевски от ДПС вицепремиери.

Василев коментира изказване, направено по-рано от депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Има договореност след ротацията Мария Габриел да стане премиер. Хипотеза за друг няма, не е воден такъв разговор, подчерта Василев в интервю пред Нова тв.

„Моите отношения винаги са били изключително прагматични с парламента. Като министър на финансите ми се е налагало да приемам три пъти бюджет или актуализация без ясно парламентарно мнозинство.

Асен Василев представи Бюджет 2024: 3.2% растеж, 3% дефицит, 4.8% инфлация

Това изисква да се намери сечение, което да позволи да се постигне бюджет в условията на Маастрихтските критерии за приемането ни в еврозоната; от друга страна да се провежда политика за инвестиции и вдигане на доходите, а не да стоим на постна пица“, уточни Василев.

Ще оцелее ли правителството

На въпрос дали правителството ще оцелее, той заяви, че това не е правителство, в което партньорите особено се харесват, в което нещата биха вървели лесно.

„Това правителство съществува, защото има определени задачи, които трябва да бъдат свършени.

Докато те се вършат, това правителство ще оцелее“, подчерта финансовият министър.

Мария Габриел отговори ще има ли смяна на министри при ротациятаИма управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите, заяви тя

Казусът „Пирогов“

Асен Василев коментира дали не е получил подкрепа от ГЕРБ за бюджета заради своята изразена позиция по казуса с „Пирогов“, че ако един министър не среща политическа подкрепа, трябва да си подаде оставката.

„Това изказване дойде няколко седмици след като постигнахме споразумение по бюджета.

Моите позиции са ясни от самото начало. За здравния министър, знаете, че още докато бях служебен министър казвах, че един министър трябва да има свободата да си подбира екипа, да взема решения, но и това да е съгласувано с политическата подкрепа, която го е поставила като министър на поста.

Един министър може да смени шеф на болница, ако това е юридически издържано. Министърът трябва да има ясна идея – за екип, за програма и на базата на това той получава политическа подкрепа.

От това точно кой е шеф на „Пирогов“ най-вероятно здравната комисия се интересува“, обясни Василев и допълни, че той самият е влязъл като финансов министър с ясната заявка за свой екип – шеф на Агенция „Митници“, шеф на НАП и тн.

Аз си водя кадровата политика, никой не ми се бърка, знаете, категоричен е Василев.

Асен Василев: Няма как бюджетът да стане заложник на шеф на болницаАко не се приеме бюджетът тази година, означава, че политиката, която водя, не се приема от партиите в правителството и ще подам оставка, заяви Василев

Финансовият министър е категоричен, че в Бюджет 2024 няма нищо, което да предполага продажба на българска земя.

„Това зависи от земеделското министерство и от парламента. Лично според мен, не трябва да се продават активи, ако те могат да бъдат използвани дългосрочно по правилния начин“, заяви Василев.

Промените в Конституцията

Президентът не работи за българския национален интерес, категоричен е Василев.

„Конституцията си има ясно заявени правила кой може да я пипа и там пише 2/3 от депутатите“, допълни той.

Парламентът прие на първо четене промените в КонституциятаПромените в основния закон подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, „против“ бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“

Продава ли се „Лукойл“

Финансовият министър заяви, че тайни срещи с премиера и представители на „Лукойл“ през юли, август и септември не е имало.

Имало е срещи с представители на компанията и още няколко човека, включително министърът на енергетиката, допълни Василев.

Асен Василев за ситуацията с „Лукойл“: Няма опасност да останем без гориваМинистърът на финансите заяви, че са имали изпреварваща информация за това, че

„Ако има продажба на „Лукойл“, което дълго време беше отричано, тя трябва да се случи по правила с ясен стратегически инвеститор и краен собственик.

Това да се продаде такъв актив на офшорка не е приемливо за българската държава. Имаме нов представител на държавата в „Лукойл“ за златните акции, за да не се случват такива продажби.“, подчерта финансовият министър.

Той допълни, че по данни на компанията, до момента тя е внесла сумата от 400 млн. лв. данъци.

По темата работи Любомира Тонева