България смени политиката по насърчаване на инвестициите, която беше доста ограничена.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, на който беше анонсирано инвестиционно намерение от белгийска компания за производство на батерии в страната ни в размер на 1,1 млрд. евро.

„В момента даваме максимално разрешената от Европа държавна помощ. Имайки предвид, че това е инвестиция в размер над милиард евро, това трябва предварително да бъде съгласувано с Европа по режима за държавни помощи.

Стандартна процедура, която ние много рядко сме ползвали в миналото. Важното е, че средствата се дават след като е направена инвестицията. Със сигурност трябва да има завод, за да има финансиране и държавна помощ“, обясни Василев, цитиран от БТА.

Асен Василев: Бюджетът е добре балансиран, с рекордни инвестиции Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11%

Министърът подчерта, че се подкрепят всички инвеститори.

„Имаме още пет-шест инвестиционни проекта, които вече получиха такова финансиране през Министерския съвет. Още пет-шест до края на годината очакваме също да получат финансиране, тъй като са във фазата на реализация“, каза още министърът на финансите.

Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна днес с представители на ръководството на белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering, заявила намерение за мащабна инвестиция в заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас.

Компанията е специализирана в производството на енергийни технологии за автомобилната и други индустрии.
„Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни премиерът.

Влизането в еврозоната е вероятно 1:3, според анализ на S&P Global RatingsМеждународната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата пред рейтинга на страната ни Денков обяви, че инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента.

„Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора. Специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас.

Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно“, поясни още министър-председателят.

Министър Асен Василев се срещна с представители на американския бизнесФинансовият министър запозна американския бизнес с конкурентните предимства на страната ни като инвестиционна дестинация Денков обяви още, че за реализиране на инвестицията е предвидено да бъдат наети около 1000 български работници.

„Специално фокусът в върху български изследователи и работници в тези производства“, подчерта той.

Според премиера реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България. Денков увери още, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат използвани токсични материали, каквито има в производството на някои други типове батерии.