Новите данни за инфлацията в САЩ, публикувани във вторник, запазиха надеждите на инвеститорите за меко кацане, тласкайки американските акции нагоре.

S&P 500 се покачи с 0,5%. Dow Jones Industrial Average спечели 173 пункта, или 0,5%. Nasdaq Composite добави 0,7%.

И трите индекса затвориха на нови 52-седмични върхове за трета поредна сесия. S&P 500 и Dow се покачиха до най-високите си нива на затваряне от януари 2022 г., докато Nasdaq достигна най-високото си ниво от март 2022 г. Основните индекси отбелязват седма поредна седмица на печалби.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, използвани като бенчмарк за разходите по заеми за всичко - от ипотеки до корпоративни заеми - се понижи до 4,205% от 4,238% в понеделник.

Инфлацията в САЩ се охлажда съвсем леко, все още не е близо до целта на ФедПо-ниските разходи за горива компенсират увеличенията на цените за много услуги миналия месец

Докладът за потребителските цени от ноември е поредният знак, че икономиката на САЩ се забавя достатъчно, за да укроти инфлацията, но не и толкова, за да влезе страната в рецесия. Индексът на потребителските цени се е повишил с 3,1% през ноември спрямо предходната година, леко отдръпване спрямо октомври и в съответствие с очакванията на икономистите. Цените са се увеличили с 0,1% спрямо предходния месец, по-силно от прогнозите на икономистите.

Малко вероятно е докладът да промени краткосрочната политическа позиция на Федералния резерв, който е на път да остави лихвените проценти стабилни. Решението на централните банкери за декември ще бъде обявено днес.

Инвеститорите очакват пресконференцията на председателя на Фед Джером Пауъл в сряда за информация кога централната банка може да започне да намалява лихвените проценти. Представителите на Фед не са дали знак, че са приключили с покачването на лихвените проценти, но са все по-уверени, че няма да е необходимо да ги повишават повече, за да укротят инфлацията. И все пак данните за инфлацията във вторник вероятно ще засилят опасенията на Фед от прекалено скорошно намаляване на лихвите, посочва The Wall Streer Journal.

Според фючърсите на федералните фондове на CME Group трейдърите виждат 50% вероятност Фед да започне да намалява лихвите през май.

Може ли срещата на Фед тази седмица да спре ралито на Уолстрийт?На хоризонта няма данни, които да показват, че Фед може да промени рязко позицията си относно паричната политика в началото на следващата година

В допълнение към оптимизма на инвеститорите министърът на финансите Джанет Йелън във вторник каза, че икономиката на САЩ е на път да постигне меко кацане.

„Икономиката продължава да расте, пазарът на труда остава силен и инфлацията намалява. Вярвам, че това е пътят, по който вървим“, каза Йелън на срещата на върха на главния изпълнителен директор на The Wall Street Journal.

Всичките 11 сектора в S&P 500 завършиха на зелено, с изключение на енергетиката. Продължаващото рали облекчи някои опасения от по-рано тази година, че печалбите на индекса са твърде концентрирани сред големите технологичните акции на Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia и Tesla, които загубиха сила в понеделник.

Въпреки спада на „Великолепна седморка“ Уолстрийт закри на зеленоСамо един от 11-те сектора на S&P 500 приключи на червено

„Бобовите стъбла не растат до небето и не мисля, че технологиите могат да продължат да се покачват вечно“, казва пред WSJ Санди Вилер, мениджър на активи във Villere & Co., който очаква големите технологични акции да намалеят през 2024 г.

Акциите на Alphabet паднаха с 0,6% във вторник, след като Google загуби антитръстово дело, заведено от производителя на видеоигри Epic Games.

Epic Games спечели знаково антитръстово дело срещу Google Ако съдебното решение бъде потвърдено, това може да промени цялата икономика на магазините за приложения

Акциите на Oracle паднаха с 12%, след като компанията за бизнес софтуер отчете по-слаби от очакваните приходи за последното тримесечие.

Акциите на Hasbro се понижиха с 1,1%, след като WSJ съобщи, че компанията за играчки ще съкрати близо 20% от работната си сила.

Акциите на Lucid паднаха с 8,5%, след като компанията обяви, че нейният главен финансов директор ще подаде оставка.

Междувременно 51 акции в S&P се покачиха до нови рекордни стойности за всички времена – най-големият брой рекордни затваряния от април 2022 г., според пазарните данни на Dow Jones.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира намаление от 0,23%, като акциите на компаниите от сектора на добива на петрол и газ спаднаха с 1,28%.