Създаването на нови работни места в САЩ показва малки признаци на охлаждане през ноември, а нивото на безработица спада въпреки признаците за отслабваща икономика, показва очакваният от инвеститорите доклад за заетостта на Министерството на труда.

Миналия месец новите работни места, като се изключат тези в селското стопанство, са се увеличили със 199 000, което се дължи частично и на прекратяването на стачките на автомобилните работници и актьорите в Холивуд. Икономисти, интервюирани от Reuters, очакваха ръст от 180 000. Прогнозата на Dow Jones беше 190 000.

Данните за октомври остават без промяна с ръст на работните места от 150 000.

Коефициентът на безработица се е понижил до 3,7% в сравнение с прогнозата за 3,9%, като нивото на участие на работната сила се е повишило до 62,8%. По-всеобхватният процент на безработица, който включва служители, заемащи позиции на непълно работно време и други, спада до 7%, което е понижение с 0,2 процентни пункта.

Здравеопазването е индустрията с най-голям растеж в заетостта, добавяйки 77 000 работни места. Следват правителствената администрация (49 000), производството (28 000) и секторът отдих и гостоприемство (40 000).

Въпреки празничния сезон, търговията на дребно е загубила 38 000 работни места, половината от които идват от универсални магазини. Транспортът и складирането също показват спад с 5000, обобщава CNBC.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Докладът идва в критичен момент за икономиката на САЩ, чийто растеж се противопостави на по-ранните очаквания за рецесия тази година.

Въпреки това много икономисти очакват рязко забавяне през четвъртото тримесечие и слаби печалби през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт е на път да нарасне само с 1,2% на годишна база през четвъртото тримесечие, според данни на Федералния резерв в Атланта. Повечето икономисти очакват растеж от около 1% през 2024 г.

Уолстрийт показа смесена реакция на доклада, като фючърсите на фондовия пазар бяха умерено отрицателни, докато доходността на държавните облигации скочи, посочва CNBC.

„Това, което искахме, беше силен, но умерен пазар на труда и това виждаме в доклада от ноември“, коментира Робърт Фрик, икономист в Navy Federal Credit Union, отбелязвайки, че картината показва „здравословен растеж на работните места, по-ниска безработица и достойни увеличения на заплатите“.

По думите му всичко това сочи, че пазарът на труда ще достигне естествено равновесие от около 150 000 работни места на месец през следващата година, което е достатъчно за продължаване на експанзията и не е достатъчно, за да предизвика повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Джером Пауъл попари очакванията за намаляване на лихвените проценти Въпреки поредицата от положителни показатели, ръководителят на централната банка е категоричен, че Фед планира да

Представителите на Фед следят отблизо броя на работните места, докато продължават да се опитват да намалят инфлацията до целта си от 2%.

Ценообразуването на фючърсните пазари показва, че Фед спира кампанията си за повишаване на лихвените проценти и започва да ги намалява през следващата година, въпреки че членовете на централната банка са предпазливи относно споделянето на бъдещите си действия.

В последните дни пазарите бяха с нагласата, че първото сваляне на лихвените проценти ще се случи през март, но това се промени след доклада за работните места и сега очакванията са първото намаление да бъде през май.

Фед ще проведе своята двудневна среща следващата седмица, последната за годината, когато инвеститорите ще търсят улики за това как централните банкери гледат на икономиката, която се стремят да доведат до меко кацане.

Любимият измерител на Фед показва добри данни за инфлацията в САЩИндексът на цените на личните потребителски разходи се е увеличил спрямо очакванията

Американските потребители, които държат ключа към този сценарий, продължават да са в добра форма.

Продажбите на дребно паднаха с 0,1% през октомври, но отбелязаха 2,5% ръст прямо предходната година. Числата не са коригирани спрямо инфлацията, което показва, че консуматорите са в крак с по-високите цени.

Любимият индекс на Фед показа инфлация от 3,5% годишен темп през октомври, като се изключат цените на храните и енергията.

Въпреки това има известно безпокойство, че краят на стимулите от ерата на Covid-19 и продължаващият натиск от по-високите лихвени проценти може да намалят потребителските разходи.

Нетното богатство на домакинствата в САЩ е спаднало с около 1,3 трилиона долара през третото тримесечие до около 151 трилиона долара, което се дължи до голяма степен на спадовете на фондовия пазар, според данни на Фед, публикувани тази седмица. Дългът на домакинствата е нараснал с 2,5%, близо до темпото, в което беше през последните няколко тримесечия.

Представителите на Фед следят внимателно и данните за заплатите, тъй като покачващите се цени се „вливат“ в тях, създавайки спирала, която може да бъде трудна за контролиране.

Средните почасови доходи, ключов индикатор за инфлацията, са се увеличили с 0,4% за месеца и 4% спрямо предходната година. Месечното увеличение е малко по-високо от очакваните 0,3%, а годишният темп е в съответствие с прогнозите.