Цените на жилищата в Австралия, един от най-скъпите пазари на недвижими имоти в света, достигнанаха своя връх.

На този фон австралийските власти твърдят, че имат план, който ще помогне жилищата да станат по-достъпни: ограничаване на миграцията, пише The Wall Street Journal.

Според правителствените прогнози новата политическа мярка, представена тази седмица, ще доведе до намаляване на броя на имигрантите през следващите четири години с 14%. Страната с население от 26 млн. души е приела рекордните 510 000 пристигания през последната фискална година, което е с повече от 20% над прогнозите на властите отпреди седем месеца.

Австралия е една от страните, които са най-силно засегнати от миграция в световен мащаб след облекчаването на правилата за пътуване от времето на пандемията, показва анализ на WSJ. Въпреки че това помогна за поддържането на икономическия растеж в условията на повишена инфлация, нарастващи лихвени проценти и проблеми с веригите за доставки, много от новодошлите се установяват в градове, където жилищата са в недостиг. Това води до повишаване на наемите и поддържа цените на имотите високи.

Пазарът на бизнес имоти обръща посоката през 2024 г., сочи нова прогноза Лек ръст на наемите с темпа на инфлацията във всички сегменти на пазара през предстоящата година

Австралия не е единствената страна, в която разходите за жилища нарастват на фона на засилената миграция. В Обединеното кралство, което току-що обяви свой план за значително ограничаване на новодошлите, годишната инфлация на наемите достигна най-високото си ниво от 2016 г. и се ускорява вече 26 последователни месеца.

Според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (National Association of Realtors) в САЩ средната продажна цена на жилище също се е повишила с 8,5% от януари насам.

Австралийската централна банка повишава лихвените проценти с рекорден темп от май 2022 г., но средната цена на имотите в страната се е вдигнала с около 7% през последната година.

В резултат на това, правителството иска да затегне контрола върху студентите и мигрантите с по-ниска квалификация, като насочи хората с умения в области като инженерство, преподаване и болногледачество от големите градове към райони, където наемите и цените на имотите са по-ниски.

"Намираме се в ситуация, в която големите градове усещат ограниченията от пренаселването, а много от регионалните части на страната ни плачат за допълнителни хора", заяви австралийският министър на вътрешните работи Клер О'Нийл.

Да си купят имот в Дубай – новата голяма цел на българските инвеститориДоходността от наем в Дубай е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Друго от предимствата на собственост е 0% ДДС върху жилищата

Недостигът на работна ръка след пандемията в отрасли като хотелиерството и здравеопазването кара някои австралийски работодатели да наемат работници от чужбина. Профсъюзите предупреждават, че новият план ще попречи на предприятията да използват временната миграция за наемане на евтина работна ръка от чужбина.

"Ако искате да живеете в голям австралийски град, уверете се, че имате висококвалифицирани умения в професионалната индустрия", коментира Абхинав Гоял, директор на Миграционния център на Австралия.

Австралийските власти също така искат да намалят т. нар. "visa hopping” - възможност за студенти и други мигранти, които вече са в страната, получават нови временни визи, което на практика им позволява да останат за неопределено време, дори ако имат малък шанс да получат постоянен статут. Готви се затягане и на други правила за студентските визи - например, ще се изисква гарантиране, че повечето чуждестранни студенти ще се върнат у дома след обучението си.

Въпреки всички планирани мерки Австралия е изправена пред сложен преход към балансирането на ситуацията. Едно от предизвикателствата е дали може да намали общия брой на мигрантите, като същевременно привлече инженери, IT специалисти и други квалифицирани работници, от които се нуждае в момент, в който финансирането по Закона за намаляване на инфлацията на Байдън привлича чуждестранните таланти в САЩ.