През 2022 г. развиващите се страни са платили рекордните 443,5 млрд. долара за обслужване на публичните си дългове, тъй като лихвените проценти в световен мащаб са се повишили, съобщава Световната банка.

Това е увеличение с 5% спрямо предходната година, а ситуацията може да се влоши още повече за най-бедните в света, отбелязва CNBC.

Разходите за обслужване на дълга на 24-те най-бедни държави може да нараснат с цели 39% през 2023 и 2024 г., според последния доклад на Световната банка за международния дълг, публикуван днес (13 декември).

"Рекордните нива на дълга и високите лихвени проценти са поставили много страни на пътя към кризата", заяви Индермит Гил, главен икономист на Групата на Световната банка и старши вицепрезидент по икономика на развитието.

"Всяко тримесечие, през което лихвените проценти остават високи, води до това, че все повече развиващи се страни изпадат в затруднено положение и са изправени пред трудния избор да обслужват публичните си дългове или да инвестират в здравеопазване, образование и инфраструктура", добави той.

Кристалина Георгиева: Светът трябва да премине към нов тип икономикаБългария е страна, която има и ще има проблеми, свързани с климатичните изменения

Като подчертава сериозността на ситуацията, Световната банка съобщи, че през последните три години в 10 развиващи се страни са настъпили 18 държавни фалита - повече от общия брой за предходните две десетилетия, взети заедно.

Списъкът включва Гана, Шри Ланка, Замбия и други.

28 държави имат право на заеми от Международната асоциация за развитие на Световната банка – инструмент, насочен към подпомагане на най-бедните страни в света. Понастоящем те са изложени на висок риск от дългови затруднения, а 11 от тях вече са в затруднено положение, се казва в доклада на Световната банка.

Има сделка за фонд „Загуби и щети“. Защо бедните страни са недоволни от неяПрез последните месеци правителствата се затрудняват да постигнат консенсус по подробностите, като например кой ще плаща и къде ще бъде разположен фондът

Нарастващите лихвени проценти и силният щатски долар оскъпяват обслужването на заемите на задлъжнелите държави. Повече от една трета от външния дълг на развиващите се страни включва променливи лихвени проценти, които са уязвими към внезапни колебания, заяви Световната банка.

Международни финансови организации, включително Световната банка и Международният валутен фонд, увеличиха усилията си да помогнат на развиващите се страни да рефинансират дълга си, тъй като новите възможности за финансиране от частни източници намаляват.

През 2022 г. частните кредитори са получили 185 млрд. долара повече под формата на погасителни вноски, отколкото са отпуснали под формата на заеми в развиващите се страни - за първи път от 2015 г. насам е настъпил такъв обрат, се казва в доклада.

През 2028 г. световният дълг ще бъде равен на глобалната икономикаПоловината от този ръст се очаква да дойде от увеличаването на държавния дълг в САЩ и Китай

Световната банка допълва, че през 2022 г. международните банкови институции са предоставили 115 млрд. долара под формата на нови форми на евтино финансиране за развиващите се страни, като около половината от тях са предоставени от самата Световна банка.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън превърна облекчаването на дълговете на развиващите се страни в крайъгълен камък в контактите си със световните лидери, отбелязва CNBC. Тя призова международните кредитори, като Китай, да предоставят форма на спешно облекчаване на дълга на развиващите се страни, изправени пред фалит, с аргумента, че това би било от полза за световната икономика.