Цените на наемите в Манхатън са поевтинели за първи път от две години, тъй като предлагането на жилища е нараснало, се казва в нов доклад за пазара на имоти, цитиран от CNBC.

Средният наем в Манхатън е спаднал с 2% през ноември от 4095 долара на 4000 долара.

Макар и незначителен, спадът бележи първото годишно понижение от 27 месеца насам.

"Цените достигнаха прага на достъпност и това е реакцията", коментира Джонатан Милър, изпълнителен директор на компанията, изготвила доклада – Miller Samuel.

Поевтиняването на наемите в Манхатън има важни последици за жилищния пазар и общата инфлация, тъй като мегаполисът е най-големият пазар на наеми в страната.

$4400 на месец: Толкова трябват за жилище под наем в МанхатънБроят на апартаментите под наем е намалял с 24% през август в сравнение с юли, а общият процент на незаетите жилища в Манхатън е само около 2,4%

Наемателите и икономистите прогнозираха спад на наемите в продължение на повече от година, но ограниченото предлагане и силното търсене доведоха до рекордно високи нива през лятото, които се задържаха стабилни в началото на есента.

Сега брокерите твърдят, че търсенето бързо намалява.

"Спадът е внезапен", обяснява Киан Санай, водещ брокер на наеми в Douglas Elliman в Ню Йорк.

Според него, много наемодатели тихо предлагат отстъпки, като например един месец безплатен наем, вместо да намалят цените на обявите.

Наскоро брокерът е обявил оферта за апартамент с една спалня в центъра на града, за който са искани 4700 долара на месец. След преговори наемателят е получил отстъпки, които са намалили наема 3900 долара на месец.

Имотите на Airbnb в Ню Йорк изчезват. Какво ще стане с цените на хотелитеКраткосрочните обяви за Ню Йорк са спаднали със 77% от 4 юни до 10 септември, което вероятно кара мнозина трескаво да търсят нови места за настаняване

Според Miller Samuel и Douglas Elliman броят на апартаментите, предлагащи отстъпки, се е увеличил до 14% през ноември от 12% през октомври.

Според Санай броят на наемателите, които търсят апартаменти, също бързо намалява.

През септември той е получил редица запитвания от наематели за обява в луксозна сграда, в която апартаментите са стрували 7500 долара на месец.

През октомври на пазара отново се появил подобен апартамент "и никой не се свърза с мен за тази обява. Бързината бързо спадна", отбелязва брокерът.

Разбира се, наемите в Манхатън все още са най-високите в страната и все още са с 11% по-високи, отколкото преди пандемията. Средният наем все още е 5150 долара на месец, въпреки че също е спаднал с 2% спрямо миналата година.

Според доклада на Miller Samuel и Douglas Elliman наличностите също остават исторически ограничени, малко под нормалното ниво от 3%.

Милиардери вдигат цените на жилищата в Южна Флорида до нови рекордиСредната продажна цена на жилище в Палм Бийч надхвърля 20 млн. долара през третото тримесечие

Въпреки това, брокерите твърдят, че наемателите, които търсят апартаменти, може да очакват цените да продължат да падат в началото на следващата година.

Те прогнозират, че съкращенията на работни места във финансовата и технологичната индустрия в Манхатън ще ограничат търсенето от страна на нови млади служители. Падащите лихви по ипотечните кредити пък ще започнат да правят пазара на продажби по-привлекателен, превръщайки повече наематели в купувачи.

"За наемодателите смятам, че зимата ще бъде мрачна, след което през пролетта нещата вероятно ще станат по-оптимистични", казва Санай. "Моят съвет към наемателите е да се възползват от сделките.", допълва той.