Заседанието на парламента днес се провали заради протест в пленарната зала на „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“( ИТН) – с различни мотиви, съобщи БТА.

В началото на деня лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов прочете декларация във връзка със започналия демонтаж на Паметника на Съветската армия в София.

След нея депутати от левицата и „Възраждане“ се струпаха около парламентарната трибуна и не позволиха Народното събрание да започне работа по дневния си ред, който предвиждаше вторите четения на бюджетите на НЗОК и ДОО.

Към тях се присъединиха и от групата на ИТН, но с различен мотив – промените в Конституцията.

Парламентът прие на първо четене промените в КонституциятаПромените в основния закон подкрепиха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, „против“ бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“

„Грубото погазване на законите намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели в центъра на София“, заяви в декларацията си Костадин Костадинов от "Възраждане". БСП поиска изслушване на министрите на културата и на регионалното развитие заради демонтирането на паметника.

Председателят на парламента Росен Желязков прекъсна заседанието и свика председателски съвет, а след него и още един.

Бяхме на председателски съвет, на който изискахме да получим информация дали действително има заповед за каквито и да било действия, предприемани в Княжеската градина – оказа се, че нищо подобно няма, обясни след него Костадинов пред медиите. Той добави, че в крайна сметка се е оказало, че става дума за реставрация на монумента, но, по думите му, няма нито заповед за демонтаж, нито за реставрация.


Демонтират най-високите фигури от Паметника на Съветската армия в СофияТова обяви областният управител на София-град Вяра Тодева


Според него, тъй като трите формации виждат, че не могат да предизвикат голяма обществена реакция, си правят „пиар на гърба на хората с бюджета“.

Окончателно: 15% данък за многонационалните и големите национални компанииДепутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Според лидера на БСП Корнелия Нинова не трябва да се унищожават паметници, а да се почита паметта и историята на България такава, каквато е.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви пред журналисти, че депутатите от групата ще се върнат в пленарната зала, ако бъдат спрени промените в Конституцията.

След двата председателски съвета, представителите на трите формации отново се струпаха пред трибуната в залата.

След проведения председателски съвет се установи, че не може да се възстанови нормалният ред в залата, поради, което прекратявам днешното заседание, обяви Росен Желязков.

Следващото заседание ще бъде утре в 9:00 часа, добави той.