Най-голямата британска разузнавателна агенция GCHQ изпрати годишната си коледна картичка с набор от пъзели, предназначени за подрастващи.

Тазгодишното предизвикателство е "най-трудното" досега, се казва в изявление на организацията, цитирано от CNN.

Децата на възраст от 11 до 18 години ще трябва да решат серия от седем "сложни пъзела", вдъхновени от главоблъсканиците на агенцията, за да открият празнично послание.

"Загадките са в основата на GCHQ от самото начало. Тези умения представляват нашите исторически корени в криптографията и криптирането, и продължават да бъдат важни за съвременната ни мисия да поддържаме сигурността на страната", заяви директорът на GCHQ Ан Кийст-Бътлър.

"Нашите главоблъсканици създадоха предизвикателство, предназначено за решаване от различни умове. Независимо дали сте анализатор, инженер или творец, има пъзел за всеки", добави той.

За първи път като крал и кралица: Коледната приказка на Чарлз и КамилаКартичката с поздрав за празниците съдържа тяхна снимка, направена в Тронната зала в Бъкингамския дворец след коронацията на 6 май

Картичката съдържа снежна снимка на главния офис на агенцията от Втората световна война - Блетчли Парк, където британските криптолози са се опитвали да разшифроват съобщенията, изпратени от нацистите.

Сред тях е и Алън Тюринг, който става известен с дешифрирането на кодираните германски съобщения, изпратени с шифровата машина "Енигма".

Великобритания пуска банкнота с лика на Алън ТюрингПо време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк

"Историята на GCHQ в Блетчли Парк е представена в тазгодишната коледна картичка като напомняне за ролята, която това историческо място е изиграло в нашите военни усилия, но също и като дом на тазгодишната среща на върха за безопасност на изкуствения интелект", добави Кийст-Бътлър.

Всеки от седемте пъзела има отговор с една дума, която може да следва думата "Коледа". След това трябва да се реши кои букви да се поставят в предоставения модел, за да разкрият окончателния отговор.

Отговорите на пъзелите ще бъдат достъпни на уебсайта на GCHQ в 7 ч. местно време в петък (15 декември).

Агенцията, чието седалище сега е в град Челтнъм в Англия, насърчава децата да раздвижат активно мисълта и уменията си, за да имат по-голям шанс да решат пъзелите, допълва CNN.