Решението на Ангола да се оттегли от Организацията на страните износителки на петрол - ОПЕК, доведе до дългогодишно напрежение в рамките на мощната група, но според анализатори въздействието върху пазара вероятно ще бъде ограничено.

Ходът на Ангола не е изненадващ, обяснява Клей Сейгъл, директор на глобалната петролна служба в Rapidan Energy Group пред CNBC.

Срещата на разширената група ОПЕК+ през ноември беше доминирана от дълбоко несъгласие относно базовите нива на производство, които определят квотите и спазването им.

Зависимите от петрол Ангола и Нигерия се противопоставиха на усилията за задълбочаване на базовите им нива, тъй като се стремят да увеличат намаляващия си добив.

Министърът на петрола на Ангола заяви, че членството в ОПЕК вече не отговаря на интересите на страната.

Ангола напуска ОПЕК - какво ще се случи с пазара на петролЧленството в организацията не отговаря на интересите на страната

По данни на Reuters, след напускането на Ангола, ОПЕК остава с 12 членове с производство на петрол от около 27 милиона барела на ден, което представлява около 27% от световния пазар на суров петрол.

Според анализатори, Ангола осигурява по-малко от 4% от производството на ОПЕК. Страната върви по стъпките на Еквадор и Катар, които напуснаха организацията съответно през 2020 г. и 2019 г.

Джовани Стауново, анализатор на суровини в UBS, отбелязва, че цените на петрола вече са се възстановили след спада миналия четвъртък.

"От гледна точка на предлагането, на петролния пазар въздействието е минимално, тъй като производството на петрол в Ангола е с тенденция към намаляване през последните години", обяснява той.

"Никой не очаква, че излизането на Ангола от ОПЕК ще доведе до повече барели на пазара, тъй като по-високото производство първо ще изисква по-големи инвестиции."

От политика до съкращения: Какво ще се случи на петролния пазар през 2024?Средната цена на суровия петрол тип

Пазарът има опасения относно единството, но засега няма индикации, че големите играчи в рамките на алианса възнамеряват да последват пътя на Ангола, добавя той.

Анализаторите на Scotiabank заявиха, че макар да няма да има въздействие върху световното предлагане на петрол поради това, че Ангола вече е увеличила производството си, последното напускане на ОПЕК е "още един пример за нарастващото напрежение" в групата. "Няма да се изненадаме, ако други по-крайни играчи като Конго, Габон и др. преразгледат членството си в ОПЕК", допълват те.

Поради това очакват леко негативно въздействие върху енергийните акции в краткосрочен план, тъй като ходът "предоставя нов повод на играчите да разширят негативните си нагласи на петролния пазар".

ОПЕК+ свива добива на петрол с над 1 млн. барела дневно в началото на 2024Саудитска Арабия, Русия и други членове на организацията добиват повече от 40% от световния петрол

По-значими от напускането на Ангола са предстоящото въвеждане на Бразилия в ОПЕК+, което отново обединява членове на ОПЕК и съюзници, включително Русия - и фактът, че в момента добивът на суров петрол в САЩ е на рекордно високи нива, каза Сейгъл.

"Тези производители наистина преместват оста на глобалния баланс между търсенето и предлагането и по някакъв начин представляват известно предизвикателство за членовете на ОПЕК+ да управляват един доста добре снабден пазар спрямо търсенето не само през 2024 г., но и през следващите няколко години,", добавя той.

Бразилия все още не е приела производствена квота, а нейният министър на енергетиката заяви през ноември, че страната все още трябва да прегледа документа, който е в основата на партньорството ОПЕК+, допълва CNBC.