Когато през 2020 г. приключи първата вълна от правила за блокиране, едно от най-вълнуващите неща за хората беше да тръгнат отново по барове – вълнение, което може да изглежда тривиално или дори лигаво за много хора, но за други е нещо наистина важно.

Баровете дават възможност за размишления и спокойно пиене на питиета (разбира се, зависи от бара). Те са идеално място човек да изпие една бира (а защо не и нещо по-твърдо) след края на работния ден или работната седмица. Баровете дават възможност също така да влезете в един град без да сте стъпвали там и само след два часа да сте наясно с динамиката му.

Ако се върнем към началото, много хора се завърнаха с вълнение в любимите си барове, но там ги посрещна нещо различно - пълзящото разпространение на самотния човек в ъгъла.

Китайска компания показа сгъваем смартфон, който може да носите като чантаДисплеят на устройството може да се персонализира, за да изглежда, че носите различни чанти


Самотният човек в ъгъла

Може би от създаването на първия бар в историята винаги е имало поне един самотник в някой ъгъл. Той поръчва бира след бира и едва вдига поглед, докато прекарва в бара един, два, пет часа.

Сега обаче, пише в свой анализ Fast Company, „самотният в ъгъла“ се превръща в пандемия и все по-често в баровете човек може да види зловеща гледка - редица барови столове, пълни с хора, които си пият бирата, прегърбени над телефоните си, без да откъсват поглед от екраните им. Т.е. „самотният в ъгъла“ вече е норма.

Смартфоните правят баровете по-лоши места, отколкото бяха едно време. В един идеален сценарий това не би било така. В един идеален сценарий дисциплинираният потребител на смартфони би бил образцов потребител - малкият джобен компютър щеше да излиза само за да отговори на съобщение, да потърси любопитна информация, за да разреши спор, или да направи снимка. Но в реалния живот това, което се случва, е в по-голямата си част съвсем различно.

Смартфонът унищожава най-прекрасното в баровете. Тихите моменти на размисъл, мълчанието и паузите, които се превръщат във възможност за разговор със съседа, начинът, по който целият бар може да стане арена на шегите между барман и посетител - всичко това е жертва на смартфона.

2 часа на ден: Китай ограничава достъпа на младежите до мобилни устройстваПрез 2021 г. Пекин забрани на тийнейджърите да играят онлайн видеоигри повече от три часа седмично


Скролването е очевидна защита срещу неудобството човек да седи мълчалив и сам на място, създадено за социални контакти – изглежда, че прави нещо, а и той самият усеща, че прави нещо. Но осигурявайки лесен изход от тези неудобни моменти, скролването премахва и възможностите, които позволяват на неудобството да разцъфне в общуване.

Но освен че убиват най-доброто от баровете, смартфоните увеличават и най-лошите им страни. Безсмисленото скролване е самоуспокояващ механизъм, който ускорява и отвлича вниманието на човек и му помага да минава времето, както се казва, по същия начин, както го прави алкохолът.

А в крайна сметка никому не е нужно времето да минава, умението е в това да се научим да оценяваме всеки миг. Все пак един път се живее.