Бившата параолимпийска звезда Оскар Писториус излиза от затвора на 5 януари, след като беше освободен предсрочно, почти 11 години след убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп на 14 февруари 2013 г.

Известен като "Блейд Рънър" заради протезите на краката си, той получи право на предсрочно освобождаване през март 2023 г., след като излежа половината от присъдата си от 13 години и пет месеца за убийство.

През ноември Министерството на корекционните служби (DCS) на Южна Африка заяви, че Писториус ще изтърпи остатъка от присъдата си в системата за обществени поправителни услуги.

Той ще бъде под надзора на DCS в условия за предсрочно освобождаване до изтичането на присъдата му през декември 2029 г., отбелязва Reuters. Ще му бъде назначено длъжностно лице за наблюдение, което ще трябва да бъде информирано, когато Писториус търси възможности за работа или премества жилището си.

Като част от условията, той ще трябва да посещава програми за превенция на насилие и ще продължи терапевтичните сесии за овладяване на гнева, заяви адвокатът на семейство Стийнкамп малко след като бившият олимпиец беше освободен предсрочно.

Очаква се той да живее в Претория.

От най-бързият мъж без крака до убиец: Оскар Писториус излиза на свободаСпринтьорът с двойна ампутация на краката застреля смъртоносно приятелката си в Деня на влюбените през 2013 г.

Защо го освободиха

Съветът за предсрочно освобождаване обикновено взема предвид няколко фактора, включително естеството на престъплението, възможността за повторно извършване на престъпление, поведението в затвора, физическото и психическото състояние и потенциалните заплахи пред затворника, ако бъде освободен.

Преди предсрочното си освобождаване Писториус също така участва в програмата за възстановително правосъдие - система, въведена след края на апартейда.Тя се основава отчасти на начина, по който местните култури са се справяли с престъпленията много преди европейците да колонизират Южна Африка, като целта е засегнатите страни в престъплението да се обединят, за да намерят решение, а не само да се накажат извършителите.

Неразделна част от програмата за възстановително правосъдие е диалогът между жертвата и извършителя, който събира засегнатите от престъплението страни, за да се опитат да постигнат приключване. Участието е доброволно.

В края на 2021 г. Писториус беше преместен в затвор, който е по-близо до мястото, където пребивава семейство Стийнкамп, преди преговорите за помирение, насочени към евентуално предсрочно освобождаване от затвора.

Да си тръгнеш от мафията: Как Италия защитава децата на „Коза Ностра“В мафиотските кланове от сина се очаква да последва баща си в организацията, докато от дъщерята - да се омъжи в друго семейство, което да засили стратегическите съюзи

Осъденият за убийството и покойният Бари Стийнкамп - бащата на жертвата, участват в диалог на 22 юни 2022 г.

Реакции и отзвук

Адвокатът на семейството на Стийнкамп заяви през ноември, че не са изненадани от решението за предсрочно освобождаване, взето след като Писториус е излежал определена част от присъдата си.

В навечерието на изслушването майката на Рийва – Джун заяви, че не е убедена, че Писториус е реабилитиран. Въпреки това, тя не възразява срещу освобождаването му и дори похвали усилията на комисията.

Семейството на Писторуис не е направило официален коментар.

Предистория

Спринтьорът с двойна ампутация застреля смъртоносно партньорката си в Деня на влюбените през 2013 г.

Тялото ѝ беше открито с четири огнестрелни рани през заключената врата на банята в дома на Писториус.

Защо убиха кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио?При нападението са ранени девет души, включително кандидат за Националната асамблея и двама полицаи

Последвалият съдебен процес през 2014 г. привлече вниманието на целия свят и сложи край на кариерата на най-известния спортист с увреждания в света, който записа името си в историята, състезавайки се на Олимпийските игри сред здрави атлети.

Писториус твърдеше, че при трагичния инцидент е объркал приятелката си с крадец и я е застрелял по погрешка.

Първоначално той беше осъден на шест години затвор, но прокурорите обжалваха това, което нарекоха "шокиращо меко" наказание и присъдата беше увеличена. През 2017 г. Върховният апелативен съд на Южна Африка го осъди на 13 години и пет месеца.

Семейство Шумахер съди седмичник заради Die Aktuelle излиза с корица със снимка на усмихнатия Шумахер и обещаващо заглавие

Да докажеш, че няма невъзможни неща и да се провалиш

Оскар Писториус се появява на бял свят с вродено заболяване, заради което двата му крака са ампутирани под коляното, когато е на 11 месеца.

След шест месеца получава първите си протези – решаващ момент в живота му.

На 15 години вече кара Голфа на брат си, а в зряла възраст инцидент с моторна лодка едва не слага край на живота му.

Години по-късно води отбора на Южна Африка на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Превръща се в първия човек с двойна ампутация, който се състезава на Олимпийските игри.