Само две произведения на изкуството успяха да надвишат 100 млн. долара (91,1 млн. евро) на аукциони през 2023 г.

Въпреки че световният пазар на изкуство се е увеличил от 402 млрд. евро през 2022 г. на 528,6 млрд. евро през 2023 г., миналата година аукционната дейност е била по-сдържана.

Общата стойност на 100-те най-големи лота на търговете възлиза на 2,4 млрд. долара, което отразява забележимо намаление спрямо регистрираните през 2022 г. 4,1 млрд. долара.

Ето кои са петте най-скъпи картини, продадени на търг през 2023 г. в класацията на Euronews.

5) Густав Климт, "Остров на Атерзее" (Insel im Attersee) – 48,3 милиона евро

Insel im Attersee на австрийския художник Густав Климт постигна огромна цена на търг на Sotheby's в Ню Йорк, което я направи петата най-скъпа картина за годината.

Творбата, която не е единствената картина на Климт, включена в този списък, е част от колекцията му, характеризираща се с характерния квадратен формат.

Създадена край езерото Атерзее в Австрия, тази творба е една от двете картини на Климт, изобразяващи една и съща наблюдателна точка. Другата творба, "Атерзее", се намира в музея "Леополд" във Виена.

Дамата за $108 милиона: Портрет на Климт постави рекорд на европейски търг

4) Жан-Мишел Баския, "El Gran Espectaculo" (Нил) – 61 млн. евро

През май картината триптих на Баския от 1983 г. достигна зашеметяващата цена на търг на Christie's в Ню Йорк.

Неоекспресионистичната творба, произхождаща от личната колекция на модната икона Валентино, изобразява плаващи черепи и фигури, преплетени с фрази, вдъхновени от древни митологични текстове.

Тази продажба бележи четвъртата най-висока цена, постигната за творба на Баския на търг, като водещият рекорд все още се държи от "Без заглавие" (1982 г.), продадена за 100,7 млн. Евро в Sotheby's.

3) Клод Моне, Le bassin aux nymphéas (Езерото с водни лилии) – 67,2 млн. евро

Надминавайки очакваната оценка от 59,1 млн. евро, картината на Моне Le bassin aux nymphéas (1919) постигна забележителната продажна цена от 67,2 млн. евро на разпродажба на импресионистично и модерно изкуство в Christie's в Ню Йорк през ноември 2023 г.

Съхранявана частно в семейна колекция повече от 50 години, тази "неоткрита" творба сега е шестата най-скъпа на френския художник импресионист, продавана някога на търг.

Сегашният рекорд се държи от "Meules" (1890 г.), която достигна 100,8 млн. Евро на търг на Sotheby's през 2019 г.

Активисти за защита на климата заляха с пюре картина на Моне в ГерманияПлатното е от поредицата “Les Meules” („Купи сено“) на Моне

2) Густав Климт, Dame mit Fächer (Дамата с ветрилото) – 97 млн. евро

Последната творба на Климт, Dame mit Fächer, създадена през 1918 г., достигна цена от 97 079 424 евро на търг на Sotheby's в Лондон. Това надмина предишното най-високо наддаване за творба на Климт, което беше 95 млн. евро за "Брезова гора" (1903 г.) в Christie's през ноември 2022 г.

Описван като "красив, богат и съблазнителен портрет на неназована жена", портретът е намерен на статива в студиото на Климт, когато той умира неочаквано през февруари 1918 г. на 55 години.

Хелена Нюман от Sotheby's заяви, че портретът е нарисуван по време на творческия разцвет на Климт, когато той създава някои от най-известните си творби.

"Много от тези творби, със сигурност портретите, с които е най-известен, са били по поръчка", каза Нюман, която отговаря за Sotheby's в Европа и е глобален ръководител на отдела за импресионистично и модерно изкуство.

"Тази картина обаче е нещо съвсем различно - технически тур дьо форс, изпълнен с експериментиране на границите, както и искрена ода за абсолютната красота."

1) Пабло Пикасо, "Жена с часовник" (Femme à la montre) - 126,7 млн. евро

През ноември 2023 г. тази творба беше продадена за 126 730 895 евро на търг на Sotheby's в Ню Йорк, с което се превърна във втората най-скъпа картина от легендарния испански художник Пабло Пикасо, продавана някога.

Femme à la montre е в центъра на скандал в живота на Пикасо.

Анонимен ценител купи картина на Пикасо за рекордните 139 млн. долараКартината е част от по-голяма продажба на стойност 400 млн. долара за колекцията на Емили Фишър Ландау

Картината представлява портрет на любовницата на художника Мари-Терез Валтер, седнала в стол, подобен на трон, на син фон, а часовникът е мотив, който се среща и в творби на Пикасо, посветени на съпругата му, руско-украинската балерина Олга Хохлова.

Валтер е на 17 години, когато се запознава с 45-годишния Пикасо в Париж и двамата започват тайна връзка, докато той все още е женен за Хохлова. Валтер става негов обект за редица произведения на изкуството, включително картината Femme nue couchée (Гола лежаща жена) от 1932 г., която е продадена за 63,2 млн. евро на търг през 2022 г.

Пикасо рисува Femme à la montre в ключова година за кариерата си. На 50-годишна възраст той вече е постигнал широка известност, но увеличава амбициите си, за да заглуши критиците, които се питат "дали не е художник на миналото, а не на бъдещето", според музея Tate Modern.