Свиването на бизнес активността в еврозоната продължава и в края на 2023 г. поради трайния спад в доминиращия сектор на услугите.

Това показва ново проучване, изводът от което е, че икономиката на блока е в рецесия.

Композитният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, изготвян от S&P Global и смятан за добър показател за общото икономическо състояние, беше ревизиран нагоре за декември, за да съвпадне с ноемврийската стойност от 47,6 пункта след предварителната оценка от 47,0 пункта, но за седми месец остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, обяснява Reuters.

Това показва, че валутният съюз на 20-те държави, който се сви с 0,1% през третото тримесечие на 2023 г., вероятно се е свил отново през миналото тримесечие, което отговаря на техническото определение за рецесия.

Индексът PMI в сферата на услугите се повиши до петмесечен връх от 48,8 пункта спрямо 48,7 пункта през ноември.

Еврозоната вероятно е навлязла в зимна рецесия още през ноемвриПесимистичната тенденция силно насочва към свиване на БВП на еврозоната през последното тримесечие, заяви главният икономист на Хамбургската търговска банка Сирус де ла Рубия

"Все още не е съвсем на територията на рецесията за услугите, но настроението далеч не е ориентирано към растеж. Липсват ясни сигнали, които да сочат скорошно връщане към стабилна експанзия", заяви Сирус Де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

Макар че спадът в търсенето на услуги леко отслабна през миналия месец, като индексът на новите предприятия се повиши от 46,7 до петмесечен връх от 47,1, той остана под 50 за шести месец. Това е сходно с резултатите от сродно проучване от вторник, което показа, че активността на предприятията в еврозоната се е свила през декември за 18-и пореден месец.

Въпреки признаците за продължаващо забавяне на търсенето, съставните производствени цени се повишиха с най-бързия си темп от юни насам, което е сигнал, че в близко бъдеще инфлацията ще остане над целевото равнище на Европейската централна банка от 2%.

Рецесия на хоризонта: Бизнес активността в еврозоната продължава да спадаВсе пак темповете на спад се забавят

"В условията на стагнация в сектора на услугите е впечатляващо, че доставчиците на услуги успешно прехвърлят част от нарастващите си производствени разходи върху клиентите", добави Де ла Рубия.

"Това ще се противопостави на онези членове на Европейската централна банка, които са склонни да намалят лихвените проценти още през март. Очакваме първото намаление на лихвите да се случи през юни.", допълва Reuters.