За седма поредна година средиземноморската диета спечели титлата за най-добър хранителен режим в класацията на U.S. News & World Report за 2024 г.

Средиземноморската диета е първо място и в категориите най-лесна за спазване, най-добра семейна диета, най-добра диета за здравословно хранене и най-добра диета при диабет, костни, ставни и сърдечни проблеми, се казва в доклада.

Диетата DASH (диетични подходи за преодоляване на хипертонията) спечели второто място, а диетата MIND (средиземноморска-даш интервенция за невродегенеративно забавяне) зае третото място в списъка с 30 диети.

И трите най-добри диети са на растителна основа, с акцент върху плодовете и зеленчуците, пълнозърнестите храни, боба и семената.

Комитетът по награждаването, съставен от 43 експерти по хранене, за първи път оценява веганската диета, която печели трето място в категорията "Най-добри растителни диети".

Пътят към острия ум е осеян с вкусна и полезна хранаСуперхрани за концентрация през целия ден

Сред другите новооценени диети за 2024 г. са диетата на Дюкан (28-о място); диетата на Herbalife Nutrition (29-о място); HMR (Health Management Resources) (21-о място) и нейната сходна Profile Plan (19 от 30 диети); диетата Plantstrong, която зае 15-о място в категорията за най-добра обща диета.

"Светът на диетите и храненето може да бъде смазващ и изпълнен с дезинформация и неточни здравни твърдения", заяви пред CNN Шанли Чен, старши здравен редактор в U.S. News.

"Ето защо U.S. News събра информация от национално признати медицински и хранителни експерти, за да определи кои диети се издигат на върха по отношение на пълнотата на хранителните продукти, лекотата на спазване и насърчаването на здравословен начин на живот в дългосрочен план", добави Гретел Шулер, управляващ редактор на отдел "Здраве" в U.S. News & World Report.

„Спирам да ям сам(а) пица с размерите на Аржентина“: Как работят обещаниятаНауката зад новогодишните резолюции, които наистина се спазват

Какво представлява средиземноморската диета

Проучванията са установили, че средиземноморската диета може да намали риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и рак на гърдата.

Планът за хранене, който е по-скоро стил на хранене, отколкото ограничена диета, е свързан и с по-здрави кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Диетата включва готвене на растителна основа, като по-голямата част от всяко хранене е съсредоточена върху плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, малко ядки и силен акцент върху зехтина.

Мазнини, различни от зехтин, като масло, се консумират рядко, ако изобщо се консумират, а захарта и рафинираните храни са запазени само за специални случаи.

Рай за гастрономи: Десетте кулинарни дестинации, които да не пропускатеВсеки личен вкус е субективен, но за да бъдат полезни, от CNN класират десетте най-добри кулинарни дестинации

Червеното месо се използва пестеливо. Насърчава се консумацията на здравословна мазна риба, която съдържа омега-3 мастни киселини, а яйцата, млечните продукти и пилешкото се консумират в малки порции.

Социалното общуване по време на хранене и физическите упражнения са основни елементи на средиземноморския стил на хранене.

Промените в начина на живот, които са част от диетата, включват хранене с приятели и семейството, общуване по време на хранене, съзнателно консумиране на любими храни и съзнателно движение и упражнения.

Суровоядството е на последно място

Последното място в списъка на 30-те най-добри цялостни диети зае тази със сурова храна, която препоръчва да се консумира храна, която не е "сготвена, обработена, облъчена, генно модифицирана или изложена на пестициди или хербициди", се казва в доклада.

Макар че тези качества могат да изглеждат здравословни, диетата е прекалено рестриктивна от гледна точка на храненето и може да е опасна за някои хора, според U.S. News & World Report.

Хотелите през лято 2024: Веган храни, местни атракции, по-малко чатботовеКои са водещите тенденции в хотелиерството в Европа през 2024 г.

Всъщност готвенето на някои храни "дава възможност за по-голямо разнообразие и увеличава приема на протеини и други основни хранителни вещества", казва д-р Ванита Рахман, лекар по вътрешни болести и директор на клиниката в Медицински център "Барнард" във Вашингтон.

"Най-безопасният и здравословен начин да се наслаждавате на сурови храни е като част от пълноценна растителна диета, богата на сурови плодове и зеленчуци, както и на варени леща, боб, зърнени храни и зеленчуци", допълва експертът.

Модерната кето диета: Да или не

Според доклада популярната кето диета е на 25-о място в общата класация, но заема първото място в категорията за най-добро бързо отслабване.

Експертите обаче твърдят, че диетата, която изисква пълно ограничаване на въглехидратите, е твърде рестриктивна, за да се спазва дълго време.

"Виждам много хора, които започват кето, когато искат да отслабнат и след това се отказват, когато вече не могат да я правят. Тази диета е трудна и много хора всъщност не спазват кето диета, а диета с ниско съдържание на въглехидрати", казва регистрираният диетолог и участник в дискусията Аманда Сауседа.

Учени класираха най-полезните диети за сърцето. Веган и кето не са сред тяхИзготвената класация дава нови насоки на лекарите в превенцията на сърдечни заболявания

Хората със сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания и някои видове рак не трябва да се подлагат на диетата, се отбелязва в доклада.

Децата, на които не е предписано от лекар да отслабнат, бременните жени и спортистите също не трябва да се подлагат на кето диета.

През 2023 г. бяха установени опасения, че спазване на кето диета за повече от две години може да доведе до влошаване на когнитивните способности, хранителни дефицити, камъни в бъбреците, сърдечни заболявания и загуба на мускулна маса, допълва CNN.