След тежките празнични трапези, обилно поляни с алкохол, мнозина се заричат да не пият повече, поне през януари.

Традицията за сух режим в първия месец на новата година става все по-популярна, пише Euronews.

В Обединеното кралство, където кампанията започва още през 2013 г., повече от 8,5 милиона души са заявили, че планират да не пият алкохол за един месец тази година, според проучване, проведено от Alcohol Change UK.

През 2013 г. само 4 000 души са се включили в предизвикателството.

„Закуската на котарака“ и още 5 нестандартни терапии за махмурлук в Европа Махмурлукът може и да е глобално явление, но лечебните средства говорят много за кулинарното наследство на всяка страна и за изкуството да се възстановиш след весела нощ

Помага ли сухият режим да бъдем по-здрави

Опасностите, свързани с консумацията на алкохол, са добре известни, а злоупотребата е сред водещите причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб.

През 2019 г. почти всеки пети европеец съобщава, че поне веднъж месечно е имал епизоди на тежко пиянство.

„Спирам да ям сам(а) пица с размерите на Аржентина“: Как работят обещаниятаНауката зад новогодишните резолюции, които наистина се спазват

Дългосрочната прекомерна консумация на алкохол увеличава риска от:

 • Цироза на черния дроб
 • Рак, особено рак на гърдата и на хранопровода
 • Сърдечна недостатъчност
 • Високо кръвно налягане
 • Според Световната здравна организация няма безопасно ниво на пиене. Избягването на алкохола е единственият начин да се отървем от вредните му ефекти.

  Как да намалите алкохола, но да имате социален живот? Един бивш барман знаеОще преди да влезете в бара не е зле да решите дали ще пиете само чаша вино или ще се наливате в синхрон с приятелите си. А защо да не решите изобщо да не пиете алкохол?

  Многобройни проучвания доказват, че спазването на сух режим през януари носи значителни ползи за здравето.

  Две от тях са проведени от д-р Раджив Джалан, професор по хепатология в Университетския колеж в Лондон (UCL). Според него, резултатите са поразителни.

  "Най-важното, което наблюдавахме при пациентите, беше усещането за енергичност, както и повишената концентрация и сън. Повечето от тях отслабнаха с близо 2 до 3 кг за един месец", каза той пред Euronews, позовавайки се на проучване, проведено от него върху малка група служители от списание New Scientist през 2013 г.

  През 2018 г. д-р Джалан завършва ново изследване върху по-голяма група болнични служители, които решават да участват в предизвикателството да не пият алкохол.

  Колко време мозъкът се възстановява след края на употребата на алкохолЕдна от негативните последици от системната злоупотреба с алкохол е изтъняване на мозъчната кора

  "Проследихме хората след три до шест месеца, за да ги попитаме какво е било въздействието на сухия януари върху тях. И в общи линии те се чувстваха толкова добре през този месец, че не искаха повече да пият през седмицата. През следващите шест месеца консумацията на алкохол при тях се запази ниска", обяснява той.

  Единственият недостатък, който Джалан открива, е, че хората се чувстват като скучна компания на партита.

  Негативен бумеранг ефект?

  Въпреки това, проучване от 2021 г. установи, че "сухият януари" може да предизвика негативен бумерангов ефект, подобно на ограничителната диета.

  Британски тръст за здравето на черния дроб предлага да се отказваме от алкохола два или три дни всяка седмица, за да позволим на черния дроб да се възстановява редовно, а не да се въздържаме един месец и след това да се върнем към старите си навици.

  Тайната да живееш до 100 не е в здравословните навициКолкото повече остарявате, толкова по-важни са добрите гени

  Но Джо Марли, директор по комуникациите в Alcohol Change UK, казва, че проучванията показват друго.

  "Седем от десет души пият по-разумно и по-здравословно дори шест месеца по-късно. Така че няма никакви доказателства за това, че в края на януари се връщат към старите си навици", казва той пред Euronews.

  Кой не трябва да спазва сух януари

  Според експерти, кампанията е предназначена за любители на алкохолните напитки като средство за социализация, а не за хора, които търсят възстановяване от злоупотреба с алкохол и пристрастеност.

  "Ако сте физически зависими от алкохола до степен, в която бихте изпитали опасни симптоми на абстиненция, тогава сухият януари не е за вас.", предупреждават експерти.