Новогодишните резолюции на някои политици може би са свързани с това да се пазят от бурни и скандални партита. Но ако историята ни е научила на нещо, те едва ли ще успеят да спазят това обещание.

Италия започна 2024 г. с гръм и трясък, когато огнестрелно оръжие, принадлежащо на член на парламента, избухна и рани човек по време на новогодишно парти.

На този фон Politico припомня кои са най-дивите и скандални политически партита през последните няколко години.

„Почти голо“ парти на руски звезди предизвика недоволство в МоскваПарти в московски нощен клуб, докато властите прокарват все по-консервативен социален дневен ред, предизвика бърза и мощна реакция

Луда новогодишна нощ

Най-пресният пример идва от малкото селце Розаца в италианския регион Пиемонт, където новогодишното парти се превърна в политически кошмар за дясната партия "Братя на Италия" на министър-председателя Джорджия Мелони.

По време на шумните празненства пистолет, принадлежащ на крайнодесния депутат Емануеле Поцоло, избухва и ранява човек в крака.

Поцоло признава, че оръжието е негово, но твърди, че не е стрелял с него. Тази версия убеди малцина, особено когато депутатът се позова на имунитета си, отказвайки да се подложи на тест за следи.

Инцидентът предизвика протест не само срещу него, но и срещу Мелони и нейната партия, като опозицията призова министър-председателя да вземе мерки.

Тя го направи: В четвъртък заяви пред репортери, че отстранява Поцоло от длъжност заради този инцидент.

Мелони подгрява десницата с фентъзи парти, Мъск е главният геройТази година то обещава повече забавление и блясък, отколкото е имало за последните 25 години

Партитата Bunga Bunga на Берлускони

Покойният Силвио Берлускони беше въвлечен в редица скандали и противоречия през целия си живот, но неговите разюздани партита "bunga bunga" във вилата му в Аркоре край Милано бяха сред най-прочутите.

Екстравагантните беседи станаха известни през 2010 г., когато тогавашният министър-председател се обади в полицията, за да поиска освобождаването на 17-годишната мароканка Карима ел-Махруг, която беше арестувана в Милано по подозрение в кражба на бижута. Оказало се, че тя е танцьорка и секс работничка, която твърди, че е получила 10 000 долара от Берлускони.

Първоначално политикът бе признат за виновен, че ѝ е плащал за сексуални услуги, докато е била наепълнолетна, но присъдата е отменена при обжалване.

Берлускони завеща 100 млн. евро на 53 години по-младата Марта ФашинаПървородните му син и дъщеря - Марина и Пиер Силвио, си поделят мажоритарния контрол над бизнес империята

"Партигейт" на Борис Джонсън

През 2020 г. и 2021 г. по-голямата част от Европа, включително Великобритания, беше под строга изолация, със забрани за събирания с цел борба с пандемията.

Но тези ограничения не попречиха на хората в офисите на Даунинг стрийт тайно да се поразходят и да нарушат многократно правилата, като организират незаконни събирания.

Списъкът с нарушения включва рожден ден на тогавашния министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън, градинско събиране, коледни партита и две събирания на политици в навечерието на погребението на принц Филип, както и други мероприятия.

Британските вестници по онова време дори съобщават, че жадни служители са пренесли куфар, пълен с вино, по Даунинг стрийт.

Какъв е „rizz“ рейтингът на европейските политици? Politico изчисляваИзданието стига до окончателен рейтинг, уточнявайки, че високото ниво на rizz не представлява одобрение

Оргията на Йозеф Сайер

Локдаунът покрай Covid извади на показ дивата страна на някои политици.

През 2020 г. унгарският евродепутат Йозеф Сайер, високопоставен член на дясната управляваща партия "Фидес", беше хванат да присъства на парти в Брюксел.

Според съобщения в белгийските медии полицията е открила 25 голи мъже на събирането, където Сайер е бил арестуван при опит да избяга с раница, пълна с наркотици.

Партията му е известна с консервативните си възгледи за LGBTQ+ , като инцидентът предизвика огромен скандал и доведе до неговата оставка.

Илон Мъск и наркотиците, които тревожат борда на Tesla и SpaceXНякои ръководители и членове на борда се опасяват, че употребата на наркотици от милиардера - включително LSD, кокаин, екстази, гъби и кетамин - може да навреди на неговите компании

"Пипигейт"

Не всички развратни политици попадат в заглавията на вестниците заради оръжия, наркотици или секс скандали. В някои случаи хората са хванати да уринират на грешното място.

Това се случва миналата година по време на 50-ия рожден ден на тогавашния белгийски министър на правосъдието Винсент ван Куикенборн. Трима от гостите на политика, поканени в дома му, за да отпразнуват събитието, бяха заснети от камерите за наблюдение да уринират върху полицейски микробуси, паркирани до дома на министъра за негова защита.

Куикенборн настоява, че не е знаел какво са направили гостите му с полицейските фургони, но кадри, споделени в интернет, показват как самият той излиза навън около 4 ч. сутринта, застава на тротоара и заема характерната мъжка стойка при уриниране.

Скумрията като затворническа валута: Животът на Банкман-Фрийд зад решеткитеОснователят на FTX споделя общо пространство с други високопоставени обвиняеми

Скромният крал на партитата

Доминик Строс-Кан беше видна фигура във френската политика, преди бившият министър на финансите и бивш управляващ директор на Международния валутен фонд да изпадне в немилост през 2011 г. , след като беше обвинен в сексуално посегателство.

В крайна сметка обвиненията бяха свалени, но по-късно той отново се оказа в юридически затруднения, когато бе разследван за организиране на партита със секс работнички.

Строс-Кан отрича да е знаел, че жените, участващи в партитата, са били компаньонки, заявявайки, че навиците му да се забавлява са силно преувеличени от медиите, като се има предвид, че е посетил само 12 секс партита за три години. Той беше оправдан по обвиненията.