Първият робот-компаньон с ChatGPT, "умен колан" с изкуствен интелект, който помага на хората с увредено зрение, прахосмукачки, мопове и други уреди, задвижвани от изкуствен интелект - след годината, в която технологията доминираше в новинарските заглавия и цялата индустрия, не е изненадващо, че новите продукти, представени на тазгодишното издание на най-голямото изложение за потребителска електроника в света, също ще бъдат свързани с AI.

Изложението CES 2024, което се провежда за 58-и път, ще започне тази седмица в Лас Вегас с очаквана смесица от авангардни технологии и странни джаджи. Събитието е известно с роботи, които обикалят изложбената зала, с шумните презентации на големите технологични компании и с пускането на пазара на странни продукти, като например миналогодишната самоуправляваща се количка за 3000 долара и променящите цвета си автомобили, припомня CNN.

Събитието обаче е и среда за сключване на сделки между ръководители, производители и търговци на дребно от различни отрасли. То може да подготви почвата за някои от най-големите технологични тенденции на годината и да освети как компаниите възнамеряват да се развиват през годината.

10 компании си поделиха отличията в „Иновативно предприятие на годината“Българският еврокомисар: Инвестициите в наука, изследвания и иновации трябва да са стратегически приоритет


"Може би въпросът, който трябва да се зададе, е какво AI няма да докосне тази година", казва Дипанджан Чатърджи, главен анализатор във Forrester. "ChatGPT подхрани такава лудост през последната година, че компаниите смятат, че влакът на AI е този, на който трябва да се качат, дори и да нямат представа къде отива."

Чатърджи очаква AI да залегне във всичко, представено на изложението тази година, като чипове и карти на компании, сред които Intel и Nvidia, и потребителски устройства като хладилници на Samsung с AI Family Hub. Различни панелни дискусии ще засегнат възможното въздействие на AI върху работните места и етичните съображения, свързани с технологията.

Асоциацията за потребителски технологии, която е организатор на CES, коментира, че тази година очаква около 130 000 посетители на място, което е повече от около 115 000 през миналата година и 45 000 през 2022 г. на фона на опасенията, свързани с пандемията, и онлайн излъчването на много от панелите, каквото ще има и тази година.

Защо съм оптимист за бъдещето на AI: Възгледите на Бил Гейтс година напред„Тази година за първи път използвах изкуствен интелект за работа, а не само като новост. Подозирам, че същото важи и за много хора. В момента сме в началото на огромен технологичен преход


В изложението ще участват повече от 4000 изложители и 1200 стартиращи компании от цял свят. Сред представените лектори ще бъдат ръководители на компании като Samsung, LG и Microsoft, като ще има дискусии със съоснователя и главен изпълнителен директор на Snap Еван Шпигел и главния изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилън. Очаква се Apple, която обикновено отсъства от CES, отново да не участва.

В същото време обаче около 60% от компаниите от списъка Fortune 500 ще присъстват, което ще даде възможност за разнообразни продуктови премиери и дискусии във всички области на технологиите и извън тях. Козметиката например вече е официална продуктова категория на CES, като главният изпълнителен директор на L'Oreal Никола Йеронимус ще изнесе първата ключова лекция на компанията в рамките на събитието.

CES се превръща и в едно от най-бързо развиващите се автомобилни изложения в света. Тази година ще бъдат представени различни форми на транспорт - от плаващи и търкалящи се до летящи.

Компанията за лодки Brunswick например ще покаже електрически лодки и двигатели, както и самоходни плавателни средства. VinFast, виетнамската компания за електрически превозни средства, която съвсем наскоро навлезе на американския пазар, ще представи нови модели, включително малък SUV. Hyundai пък ще участва с електрически самолет от дъщерното си дружество за въздушни таксита Supernal.

Смартфон на колела: 5 нови функции, които ще променят автомобилитеАвтомобилите стават все по-функционални и усъвършенствани, действайки като смартфони


Както винаги, различни производители на автомобили също ще имат щандове, показващи най-новото, което хората ще могат да виждат и правят в техните автомобили.

Отвъд изкуствения интелект

Сгъваемите дисплеи, носимите устройства от следващо поколение и аксесоарите, свързани със смесена реалност, също ще получат достатъчно внимание тази година.

"Очаквайте случаи на употреба за AR и VR отвъд игрите, като например консумиране на мултимедия и използване в предприятията за обучение и сътрудничество", казва Рамон Ламас, директор във фирмата за пазарни проучвания IDC. "За компаниите е важно да затвърдят позициите си, преди Apple да пусне Vision Pro по-късно тази година."

Ще бъдат показани и нови носими устройства. Една от джаджите - наречена Dusk Rx, която кандидатства за наградата за иновация на CES 2024 - обещава да бъде първите в света очила с рецепта, които дават възможност на потребителите да контролират оттенъка на лещите си чрез рамката или чрез приложение. В същото време чифт високотехнологични обувки - също кандидатстващи за награда за иновации - се отличават с използването на микроток за повишаване на спортните постижения.

Toyota пуска шест изцяло електрически модела на европейския пазар до 2026Едновременно с това компанията разработва няколко различни типа батерии за електромобили


Някои компании биха могли да покажат усъвършенствани версии на предишни иновации. През последните няколко години устройствата с гласово активиране и интелигентните високоговорители доминираха на CES, тъй като компаниите се надпреварваха да добавят своите гласови асистенти във всичко - от микровълнови печки до тоалетни.

Макар че прогнозите за това как потребителите ще се надпреварват да използват тази технология не се оказаха напълно адекватни, производителите биха могли да преминат на следващо ниво с помощта на генеративен изкуствен интелект - технологията, която захранва продукти като ChatGPT.

Profit.bg ще проследи всички най-интересни новини от CES 2024.