Чен Тианцяо се нарежда на 82-ро място по големина на притежавана в САЩ земя, показват данни от последната класация на Land Report.

50-годишният Чен притежава 198 000 акра (80 127 хектара) горска земя в Орегон, които е придобил от Fidelity National Financial Ventures за 85 млн. долара през 2015 г.

Миналия месец данъчните регистри на Орегон разкриха, че името на действителния собственик е Shanda Asset Management - същият псевдоним като на базираната в Сингапур холдингова група на Чен.

Собствеността му в щата го превръща в един от най-големите индивидуални собственици на американска земя от чуждестранен гражданин. Само канадската фамилия Ървинг - № 6 в списъка на Land Report с над 1,2 млн. акра в Мейн - притежава повече.

Три основни въпроса за инвеститорите в КитайПрез 2023 инвестиционната история на Китай беше помрачена от дългосрочни проблеми и напрежение със САЩ

Чуждестранната собственост на американска земя - особено такава, използвана за земеделие - се превърна в чувствителен политически въпрос през последните години, отбелязва Bloomberg.

Според най-новите данни на Министерството на земеделието към 2021 г. около 40 млн. акра американска земя са били собственост на интереси извън САЩ.

Някои законодатели настояват за национални правила, ограничаващи чуждестранните инвестиции в американска селскостопанска собственост. През юли Сенатът гласува за забрана на продажбата на земеделска земя над определена площ или стойност на лица или предприятия от Китай, Русия, Иран и Северна Корея, но мярката в крайна сметка не беше подписана като закон. Почти половината от всички щати имат някакъв вид ограничения върху чуждестранната собственост.

Домът на Бионсе и Джей Зи в Малибу оглави имотните класации в САЩ за 2023Миналата годината са реализирани най-малко пет сделки за над 100 милиона долара

Роден в провинция Джъдзян, през 1999 г. Чен основава компанията за онлайн игри Shanda Interactive. В рамките на пет години тя се превръща в една от най-големите китайски интернет компании и е регистрирана на Nasdaq в САЩ. През 2012 г. Чен прави предприятието частно и премества седалището на холдинга си от Китай в Сингапур.

Според уебсайта на Shanda инвестициите му обхващат публични и частни акции, рисков капитал и недвижими имоти. През 2016 г. той и съпругата му Криси Луо правят първоначално дарение в размер на 115 млн. долара за основаването на Института по невронауки "Тянцяо и Криси Чен" към Калифорнийския технологичен институт, чиято мисия е да подобри разбирането за мозъка.

През последните години свръхбогати инвеститори, търсещи хеджиране на инфлацията и алтернативни активи, все повече се насочват към земеделска земя и други селски имоти, пише Bloomberg. Средната стойност на обработваемите земи в САЩ скочи с 8,1% през миналата година и се е увеличила с повече от една трета от 2020 г. насам, по данни на USDA.

Повишенията се дължат на търсенето на храни и високата инфлация, но също така и на интереса към редки имоти, като класически западни ранчота, които предлагат възможности за отдих, както и потенциал за инвестиционна възвръщаемост.

Най-големият собственик на земя в страната е семейство Емерсън, собственици на империята за дървен материал Sierra Pacific Industries, следвано от милиардерите Джон Малоун, Тед Търнър и Стан Крьонке.