Как ще се представят акциите през 2024 г.? Единственият честен отговор на този въпрос е, че не знаем, но можем да опитаме да предвидим как биха могли да се справят през следващото десетилетие.

Миналата година американският фондов пазар възстанови почти всички загуби от 2022 г. Има ясна причина: силната икономика на САЩ разсея страховете от рецесия и инфлацията в крайна сметка се оказа предимно преходна.

Резултатът обаче е, че нищо на пазара не изглежда евтино в момента, пише The Wall Street Journal.

Водещите през 2023 г. високооценени технологични акции, не се представиха добре през първите няколко дни на 2024 г. Въпреки възстановяването в понеделник, акциите на така наречената Великолепна седморка - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla и Meta - са надолу с 0,9% от началото на годината до момента, в сравнение с 0,1% за S&P 500.

Технологичните гиганти стимулираха възстановяването на акциите в САЩОсновните фондови индекси и облигациите се покачват, докато суровият петрол се понижава

Технологиите не са единственият скъп сектор. С изключение на енергетиката, недвижимите имоти и комуникационните услуги, съотношенията цена/печалба са над историческата медиана от 1999 г. във всички индустриални сектори на S&P 500, посочва WSJ.

Изводът не е, че непременно идва корекция, нито че 2024 г. ще бъде лоша година за акциите и конкретно за Великолепната седморка. Като се има предвид колко стабилна е икономиката, най-високото ниво на S&P 500 от 3 януари 2022 г., може скоро да бъде надминато.

Нивата на съотношенията цена/печалба обикновено са доста полезни в прогнозиране на дългосрочната възвръщаемост на пазара. Това показват данните, събрани от професора от университета Йейл Робърт Шилър за фондовия пазар в САЩ между 1871 и 2023 г.

Началото на цикъл на икономически растеж обикновено води до по-големи печалби. Например, инвестиция през 1949 г. е донесла коригирана с инфлацията годишна възвръщаемост от около 19% през следващото десетилетие, тъй като цените на акциите наваксат следвоенния скок на корпоративните печалби.

По същия начин, тези, които купуват евтини акции по време на спада през 1980 г., реализират годишни печалби в размер на 12% по времето на Роналд Рейгън.

И обратното - купуването на надценени акции през 1966 г., носи минус 0,4% годишна възвръщаемост. Влизането на пазара в периоди на мания, като например 1929 или 1999 г. (дот-ком балона), обикновено води до големи загуби.

Пазарите преминават през „здравословна“ ротация, смята швейцарски банкерЕкспертът от Bank Syz очаква САЩ да преживеят „техническа рецесия, без да преминат през твърдо приземяване“ през първата половина на 2024 г., а след това да започнат възстановяване

Има и изключения: Акциите се представят добре след финансовата криза от 2008 г., защото огромният еднократен спад в печалбите им увеличи съотношението цена/печалба и подвеждащо накара оценките на компаниите да изглеждат скъпи.

Трудното в инвестирането през 2024 г. е, че икономиката технически излиза от забавяне, но не реално. Пандемичната рецесия беше умишлено проектирана и „стагфлацията“, която се очакваше да я последва, никога не се случи. Трудно е да се разбере дали глобалната икономика е в началото, средата или края на един цикъл, посочва WSJ.

Може да се направи паралел с 2013 г., когато също започна корпоративен подем след спад на печалбите. Инвеститорите, които купиха акции след това, се възползваха от годишен темп на възвръщаемост от 10% през следващото десетилетие. За да постигне това, широкият S&P Composite 1500 увеличи средното съотношение цена/печалба от 17 до 23 пъти, тъй като печалбите на компаниите нараснаха само с 8%.

Ако това се повтори и през следващите 10 години би означавало оценките да достигнат съотношение цена/печалба от цели 28 пъти. Ако печалбите растат със средно 6% на година, оценките ще трябва да се покачат до 32 пъти P/E, за да постигнат същите печалби.