Опра Уинфри наскоро разкри, че е приемала лекарства за отслабване в битката си с излишните килограми, а някои от най-верните ѝ почитатели заявиха, че са се почувствали предадени.

Как е възможно тя, доайенът на диетите и културата на хранене, да се откаже от уравнението добра диета + редовни упражнения = фигура мечта?

Може би Опра призна една неудобна истина: диетите рядко действат.

Няма значение колко смелост или воля имате, или колко усилено сте готови да работите, теглото се връща – почти винаги, пише в коментар за CNN Ейдриън Битър, автор на книгата Диетата и болестта на цивилизацията и преподавател в университета "Корнел".

Ако армията от готвачи и треньори на Опра не е успяла да я върне в размер S без лекарства, тогава може би е време да поставим под въпрос изстраданата американска мечта упоритият труд = успех и да дефинираме успеха по нов начин.

Как да живеем по-дълго: Стратегията на милиардера Питър Тийл Той инвестира значителни средства в технологии и наука, насочени към удължаване на живота

Диетата е теория и практика.

На теория, отчаяно вярваме, че телата ни се подчиняват на волята ни и здравето е безкрайно подобряемо.

На практика, наблюдаваме как телата ни се чупят и огъват.

Ние остаряваме. Ракът идва. Настъпва трагедия. Всички се разболяваме от нещо.

И все пак, диетите често дават на хората надежда - ако не и здраве, да направят първата стъпка към нещо по-голямо.

Всъщност проучванията показват, че решението за диета кара хората да се чувстват по-силни, точно както решението за физически упражнения кара бъдещите спортисти да се чувстват по-успешни.

Лекарствата за отслабване: За кого и за какво са полезни?Изследователите са установили, че медикаментите предпазват от сърдечни и бъбречни заболявания, като към този момент ги тестват за Паркинсон и алкохолна зависимост

Нека не забравяме обаче, че телата ни не са доказателство за нашата човешка стойност. Приемането на лекарства за отслабване, отхвърлянето на културата на диетите или изборът на диета са валидни решения за здравето ни.

Но тези решения често са обект на присмех.

Опра споделя пред списание People, че медикаментите за отслабване "са облекчение, изкупление, подарък, а не нещо, зад което да се скриеш и отново да бъдеш осмиван".

Опра, Риана, Кардашиян? Коя е най-богатата кралица в шоубизнесаВероятно никой няма да се изненада, че към 2023 г. първото място заема Опра Уинфри

Хората се срамуват от мазнините си и от това, че не правят нищо за теглото си, за което често стават обект на подигравки. Дори Джими Кимъл превърна употребяващите лекарства за отслабване в обект на шега на Оскарите през 2023 г.

Отслабването пък отдавна се е превърнало в рекет, който не позволява компромиси с честността.

Амфетамините и метамфетамините са рекламирани като безпроблемни и лесни начини за отслабване през по-голямата част от средата на XX век. През 90-те години на миналия век наркотикът фен-фен също е смятан за чудодейно средство за отслабване, докато FDA не налага изтеглянето му.

Roche влиза в надпреварата за милиарди - пазара на лекарства за остлабванеШвейцарския компания придобива производителя на лекарства срещу затлъстяване Carmot

Днес лекарствата за лечение на затлъстяването изглеждат като вълшебни куршуми. Но в действителност при някои хора загубата на тегло с тези лекарства може да бъде по-скоро скромна, отколкото впечатляваща.

Платото е често срещано и може да бъде обезкуражаващо. Ако диетологът спре седмичното инжектиране, теглото често се връща обратно.

Това е скъпо, неудобно и може да доведе до странични ефекти: проблеми с храносмилателния тракт, някои от които са толкова сериозни, колкото блокиране на стомаха или запушване на червата.

Новите лекарства за отслабване разместват пазара на здравни продуктиВъпреки че се очаква този пазар да достигне 100 млрд. долара, пред компаниите в него има и предизвикателства

И дори ако приемът на лекарства беше толкова труден, колкото диетата и физическите упражнения, това не е изпитание, което да докаже нашата издръжливост.

Защо възхваляваме трудностите като геройство?

Няма нищо благородно в това да страдаш от диета, особено в служба на променливите идеали за красота и стремежа към по-слабо тяло.

Ето защо Опра Уинфри и милионите хора, приемащи семаглутид и други подобни медикаменти, трябва да бъдат уважавани - или поне да не бъдат осмивани, че пренебрегват публичните обиди и избират смелостта да опитат това, което смятат, че е правилно за тях, завършва коментара си Битър.