Тайван призова Китай да уважи резултатите от президентските избори, спечелени предишния ден от Уилям Лай (Лай Чин-те), който твърди, че островът фактически е независим и обещава да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Министерството на външните работи призовава властите в Пекин да зачитат резултатите от изборите, да погледнат реалността в очите и да се въздържат от репресии срещу Тайван", се казва в изявление на дипломатическата служба.

Министерството добави, че е получило поздравления от "повече от 50 държави, включително 12 дипломатически съюзници" и осъди "абсурдните и погрешни коментари" на китайските власти.

По-рано говорител на китайското външно министерство заяви в X, че "каквито и промени да настъпят в Тайван, основният факт, че в света има само един Китай и че Тайван е част от Китай, няма да се промени". Комунистическата държава, която смята Тайван за една от своите провинции, която при необходимост може да бъде обединена със сила, подчерта, че резултатите от изборите "няма да попречат на неизбежната тенденция към обединение с Китай".

"Ние твърдо ще се противопоставим на сепаратистките действия, насочени към независимост на Тайван, и на чуждестранната намеса", предупреди Чън Бинхуа, говорител на Държавния съвет по въпросите на Тайван (китайската служба, отговаряща за отношенията с острова), цитиран от AFP.

64-годишният настоящ вицепрезидент Уилям Лай спечели президентските избори в един тур с 40,1 % от гласовете. Той ще встъпи в длъжност на 20 май, заедно с вицепрезидентa Сяо Мейцин, бивша представителка на Тайпе във Вашингтон.

Скептичният към Китай Лай Чинг-те печели президентските избори в ТайванРезултатът от президентските избори в събота вероятно ще разгневи Пекин, който многократно е определял Лай като „упорит деец за независимостта на Тайван“ и опасен сепаратист

Междувременно китайското посолство в Япония заяви, че "се противопоставя решително" на изявлението на японският външен министър Йоко Камикава, с което тя поздравява новоизбрания президент на Тайван.

В изявление, публикувано на уебсайта на японското външно министерство вчера, след обявяването на резултатите от президентските избори в Тайван, Камикава поздрави Лай за победата му, като нарече самоуправляващия се остров, за суверенитет над който претендира Пекин, "изключително важен партньор и важен приятел", предава Reuters.

В отговор китайското посолство в Япония, без да споменава Лай или да признава победата му, определи коментарите на Камикава като "сериозна намеса във вътрешните работи на Китай", показва изявление, публикувано днес в официалния акаунт на посолството в WeChat. "Изразяваме силно недоволство и решително противопоставяне на това и сме внесли официални заявления до японската страна", подчертава посолството.

Давид срещу Голиат. Как Тайван реагира на поуките от войната в УкрайнаДве конкуриращи се визии за бъдещето на Тайван ще се разиграят на президентските избори в началото на 2024 г.

Япония, както и повечето държави, няма официални дипломатически отношения с Тайван, което е предварително условие за установяване на дипломатически отношения с Китай. Но съюзът на Япония със САЩ, най-важният поддръжник на Тайван, и близостта ѝ до острова, заедно с неотдавнашното напрежение във връзките ѝ с Китай, накараха Токио да се стреми към по-тесни връзки с Тайпе, отбелязва Reuters.

"Японското правителство ще работи за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството и обмена между Япония и Тайван", се казва в изявлението на Камикава.

Китайското посолство подчерта също, че Япония трябва да се въздържа от изпращане на "погрешни сигнали" към силите, стремящи се към "независимост на Тайван" - етикет, който Пекин използва, за да опише Лай и неговата Демократична прогресивна партия.

Президентските избори в Тайван, които може да променят светаТрима кандидати имат шанс да заемат поста на сегашния президент Цай Инуън, която е начело на страната от 2016 г.

Реакциите на ЕС и САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като управляващата партия получи трети президентски мандат, пише още Reuters.

„Ние не подкрепяме независимостта...“, отговори Байдън на въпрос за изборите в Тайван. Часове преди отварянето на избирателните секции САЩ предупредиха, че „би било неприемливо“ „която и да е“ страна да се намесва в изборите.

САЩ са най-важния международен поддръжник на Тайван и доставчик на оръжие за острова въпреки липсата на официални дипломатически връзки с Тайпе.

Администрацията на Байдън се опасява, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират конфликта с Пекин.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поздрави новоизбрания тайвански президент и изрази ангажимента на Вашингтон за поддържане на мира и стабилността в района на пролива и за мирно разрешаване на различията без принуда и натиск.

"Партньорството между американския народ и народа на Тайван, вкоренено в демократичните ценности, продължава да се разширява и задълбочава в областта на икономиката, културата и връзките между хората", заяви Блинкен. Той изрази надежда, че САЩ и Тайван ще продължат да развиват дългогодишните неофициални отношения.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин

В събота Европейският съюз поздрави в прессъобщение „всички избиратели, които участваха в това упражнение по демокрация“, но без да споменава избрания президент Уилям Лай.

„ЕС остава загрижен от нарастващото напрежение в Тайванския проток и се противопоставя на всеки едностранен опит, насочен към промяна на статуквото“, се казва в прессъобщението на говорителя на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. „ЕС подчертава, че мирът и стабилността в пролива са от съществено значение за сигурността и благоденствието в региона и света.“